Cetatea lui Goliat - descoperiri arheologice

Articole teologice

Cetatea lui Goliat - descoperiri arheologice

    • Cetatea lui Goliat - descoperiri arheologice
      Cetatea lui Goliat - descoperiri arheologice

      Cetatea lui Goliat - descoperiri arheologice

Cercetările arheologice din Israel au descoperit noi evidenţe istorice despre Regatul lui David şi a lui Solomon după săpăturile de lângă satul biblic al lui Goliat.

Artefactele au arătat care erau practicile religioase iudaice de acum 3000 de ani.

Descoperirile includ 5 pietre tombale, 2 altare de basalt, două vase de lut pentru libaţii şi două racle portabile. „Am găsit un întreg oraş cu populaţie şi cultură iudaică a spus Yosef Garfinkel, un arheolog de la Universitatea Iudaică de la Ierusalim. „Acest oraş este total diferit de cultura filisteană, canaanită sau a cultului din Regatul lui Israel”.

Situl arheologic numit Khirbet Qeiyafa se află la 20 de mile sud vest de Ierusalim, pe vârful  unui deal de unde se poate vedea Valea lui Elah. Garfinkel şi colegii săi au excavat tone de pământ şi au găsit ceea ce se crede că e oraşul Gath, cetatea filisteană de unde era Goliat.

Garfinkel spune că istoria lui Goliat poate fi confirmată de armele, obiectele de cult şi oasele de animale găsite la Khirbet Qeiyafa, ceea ce ne face să credem că cetatea era un avanpost al armatei lui David. „E ceva militar şi agresiv în această cetate, nu era o cetate paşnică” a spus acesta.

Datarea cu radio-carbon a arătat că cetatea a avut o scurtă viaţă, de numai 40 de ani, din 1020 până în 980 B.C., înainte de a fi distrusă. Arheologii au arătat că lucrurile găsite aici confirmă practicile religioase specificate în Biblie. „Mii de oase de animale au fost găsite aici de-a lungul anilor, oi, capre şi cai, însă niciun porc” ceea ce sugerează practica religioasă iudaică.

„Acum s-au descoperit trei camere cultice, în care nu a fost găsit niciun chip uman sau animal” ceea ce demonstrează că cetatea nu era canaanită şi nici filisteană, ci iudaică.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.catholic.org