Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Beiuș III

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Beiuș III

    • Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Beiuș III
      Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Beiuș III

      Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Beiuș III

    • Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Beiuș III
      Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Beiuș III

      Chiriarhul Oradiei a târnosit biserica parohiei Beiuș III

Sfinţii Mari Împăraţi, cei întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena au fost prăznuiţi cu mare bucurie duhovnicească şi în Episcopia Oradiei. La această frumoasă sărbătoare, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a bisericii noi cu hramurile Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Apostol Andrei din parohia Beiuș III, Protopopiatul Beiuș, urmată de a săvârşirea Sfintei Liturghii Arhierești în biserica parohială, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităților locale și centrale și a numeroşi credincioşi şi credincioase din cetatea românească a Beiușului.

Cu acest prilej, Ierarhul a așezat ca ocrotitori ai sfântului lăcaș și pe Sfinții Împărați Constantin şi mama sa Elena, prăznuiți în această zi. Este  prima biserică ortodoxă târnosită în orașul Beiuș după 220 de ani.

În dimineața zilei de sâmbătă, 21 mai 2016, în sunetul clopotelor, Preasfinţitul Părinte Sofronie a fost întâmpinat cu mare bucurie de mulțime de copii și tineri înveșmântați în frumoase straie populare tradiționale din Țara Beiușului, de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, bărbaţi cu prapuri şi mulţime de credincioşi. A urmat slujba de târnosire a bisericii și săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești pe altarul sfințit. Părintele Marian Vasile Popa, Protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, a dat citire Actului de sfințire întocmit cu această ocazie, iar părintele Ioan Nat Balint, protopop onorar al Beiușului și parohul enoriei Beiuș III a rostit un cuvânt de mulțumire în care a adus laudă Preasfintei Treimi pentru tot ajutorul oferit la ridicarea și înfrumusețarea noii biserici. A adresat, apoi, mulțumiri alese Preasfințitului Părinte Sofronie pentru prezență, binecuvântare și multa purtare de grijă, iar oficialităților centrale și locale și tuturor binefăcătorilor și miluitorilor pentru sprijinul acordat.

În cuvântul festiv rostit la încheierea programului liturgic, Preasfințitul Părinte Sofronie a felicitat pe părintele protopop onorar și paroh și pe credincioșii parohiei Beiuș III pentru frumoasa realizare de ridicare și împodobire a noii bisericii, subliniind că târnosirea acestui sfânt lăcaș este un moment istoric, plin de semnificații, pentru urbea Beiușului, ce va rămâne în memoria tuturor celor prezenți ca o zi de mare sărbătoare, iar în cronica bisericească a orașului ca ziua în care, după 220 de ani, a fost sfințită o nouă biserică ortodoxă de zid în Beiuș.

Preasfinția Sa a evocat momentele dificile din istoria poporului român din Transilvania, în secolele ce au trecut, când, „sub stăpâniri străine de neam și credință, cu multă greutate românii dreptmăritori majoritari pe aceste meleaguri primeau aprobare din partea autorităților de a-și construi biserici din zid, fiind obligați a se ruga, veacuri de-a rândul, doar în smerite biserici de lemn. Abia după Mare Unire de la 1918 s-a început, cu sprijinul autorităților românești, importantul elan ctitoricesc de construire de sfinte lăcașuri de zid, oprit în timpul regimului comunist ateu. Iar acum, în vremuri de libertate, este o datorie și o necesitate, un semn al demnității și normalității, ca poporul român dreptcredincios să ridice biserici de zid, în stil tradițional ortodox, spre slava lui Dumnezeu și pomenirea înaintașilor apărători ai credinței strămoșești, adevărate cetăți de apărare și promovare a identității naționale românești și a credinței creștine ortodoxe”, a spus Chiriarhul locului.

Cu ocazia târnosirii bisericii, Preasfinţia Sa a înmânat diplome de apreciere părintelui paroh Ioan Nat Balint, Consiliului și Comitetului parohial, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și tuturor celor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea noii biserici. Totodată, Preasfinția Sa a făcut urări de ani mulți și binecuvântați dreptmăritorilor creștini care poartă numele Sfinților Mari Împărați, cei întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena.

După săvârşirea sfintelor slujbe, pe parcursul întregii zile, toţi credincioşii ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: