Clădirea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași va fi renovată

Educaţie

Clădirea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași va fi renovată

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor avea loc lucrări de reabilitare şi modernizare.

Ordinul de începere a lucrărilor de consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului fostul palat Mihail Sturza, clădirea în care funcționează Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a fost emis în data de 10 martie 2023. Urmare acestui ordin, în decurs de 30 de zile spațiul trebuie eliberat și pus la dispoziția celor două firme câștigătoare a licitației în vederea începerii lucrărilor prevăzute în proiectul depus și aprobat.

În perioada de 3 ani, cât vor dura lucrările de refacere a facultății, activitățile academice, cât și cele administrative se vor desfășura în alte spații din apropriere.

„Oarecum amenajată pentru activități didactice, ea fiind o clădire veche de aproximativ două secole, necesită un proces mai amplu de reabilitare și de consolidare. S-au făcut ceva pași în perioada în care Mitropolit al Moldovei și Bucovinei era Preafericitul Daniel, însă ea necesită intervenții de anvergură. Prin urmare, în ultimii ani, după venirea la cârma Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a părintelui Mitropolit Teofan, s-a reluat acest proces și în sfârșit în anul 2020, în vară, Guvernul României a dat o hotărâre prin care s-a aprobat intrarea în procesul de reabilitare, consolidare și refuncționalizare a acestei clădiri. După ceva timp în care a avut loc depunerea dosarului, scoaterea la licitație a lucrărilor, rezolvarea contestațiilor care au apărut, în sfârșit, în data de 10 martie 2023, a fost emis ordinul de începere a lucrărilor. Prin urmare, începând cu această dată, în decurs de 30 de zile spațiul trebuie eliberat pentru ca cele două echipe care au câștigat licitația să poată să înceapă aceste lucrări. Este un moment important din istoria clădirii, este un moment important din istoria facultății. În acest interval de 36 de luni, noi vom desfășura activitățile didactice în alte spații, dar nădăjduim ca în 3 ani de zile, după cum este prevăzut în contract, să revenim în spațiul înnoit și modernizat spre folosul Bisericii și a celor care se pregătesc pentru a o sluji.”, a declarat Pr. Prof. Dr. Ion Vicovan – decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Scurt istoric

Clădirea, monument istoric, a aparținut familiei Sturdza, ea servind temporar și de cancelarie a domnitorului Mihail Sturdza în perioada 1842-1849. Achizionată de Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, în anul 1890, clădirea a fost reparată și amenajată, adăugându-i-se încă o aripă, după care a fost pusă la dispoziția Seminarului Veniamin, funcționând aici până la desființare, în august 1948.

După reactivarea Facultății de Teologie, mai întâi ca Institut Teologic de grad universitar în 1990, în urma nenumăratelor demersuri întreprinse de Înaltpreasfințitul Părinte Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, imobilul a fost retrocedat Bisericii și, după efectuarea multor și costisitoare lucrări de reparații, amenajare și dotare, ea a fost pusă la dispoziția Facultății de Teologie Dumitru Stăniloae.

După mai multe încercări de obținere a fondurilor necesare consolidării și restaurării clădirii, în anul 2020 Guvernul României a aprobat finanțarea proiectului depus de Arhiepiscopia Iașilor prin Compania Națională de Investiții, valoarea proiectului depășind suma de 10 milioane de euro. Durata execuției lucrărilor de consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului este de 36 de luni.

Citește despre: