„Colindul este o chemare la nunta Fiului de Împărat - Iisus Hristos Domnul“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Colindul este o chemare la nunta Fiului de Împărat - Iisus Hristos Domnul“

La Centrul de Conferinţe „Providenţa“ s-a derulat duminică seară tradiţionalul concert de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, desfăşurat în acest an sub egida „Naşterea Domnului - bucurie şi mărturisire“. Cei aproape o mie de spectatori prezenţi au putut asculta colinde tradiţionale româneşti interpretate de cinci coruri din Iaşi.

Duminică, 16 decembrie, începând cu ora 17:00, la Centrul de Conferinţe Providenţa, a avut loc, cu binecuvântarea şi în prezenţa Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, concertul anual de colinde „Naşterea Domnului - bucurie şi mărturisire“. Cei care s-au ocupat în mod special de organizarea acestui eveniment au fost arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilier al Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Andrei Atudori, prezentatorul concertului, colaboratorii Andrei Carcea, Cezar Constantin Cârlan, Valentin Iulian Ţoc şi membrii reţelei de cluburi Aleph. La tradiţionalul concert de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au participat şi în acest an foarte mulţi credincioşi, Sala „Stephanus Magnus“ fiind arhiplină. 

Primii care au urcat pe scenă au fost membrii Corului „Basileus“ al Seminarului Teologic „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache, care au deschis concertul cu colindele „Colo sus pe lângă lună“, de Petru Severin, „Colo-n sus“, de Sabin Drăgoi, „Maica Sfântă“, colind din regiunea Soroca -  Basarabia, şi „Colinda Judelui“, de Achim Stoia. Corul „Basileus“ a fost înfiinţat în anul 1995, având o activitate deosebită pe plan muzical, cu numeroase premii şi distincţii obţinute la concursuri locale şi naţionale, şi fiind o prezenţă obişnuită pe scenele ieşene sau la stranele bisericilor din Iaşi.

Următorul grup de colindători a fost Corul „Nectarios“, dirijat de doamna Ana Maria Dumitru. Corul „Nectarios“ al bisericii cu hramurile „Sf. Nectarie“, „Sf. Prooroc Ilie“ şi „Naşterea Maicii Domnului“ din Iaşi a fost înfiinţat în luna noiembrie a anului 2005 de Ana Maria şi Radu Dumitru, prin purtarea de grijă a preotului paroh Petrică Lehaci, fiind un cor mixt, format din 25 de persoane, majoritatea profesionişti, angajaţi ai Filarmonicii de Stat din Iaşi, ai Operei Naţionale Române din Iaşi, precum şi absolvenţi ai Conservatorului „George Enescu“ din Iaşi. Colindele interpretate au fost: „Minune prea mare“, de Paul Constantinescu, „Mândru-i cerul“, de pr. Iulian Cârstoiu, „Noi umblăm şi colindăm“, de Mihai Bârcă, şi „Bună seara la fereastră“, de Liviu Borlan, solistă Cristina Honciuc.

A urmat apoi un moment dedicat martirilor din închisorile comuniste, moment oferit de Corul „Mitropolitul Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, dirijat de pr. asist. univ. Gabriel Năstasă. Corul „Mitropolitul Iosif Naniescu“ a fost înfiinţat în anul 2008, primind apelativul vrednicului de pomenire mitropolit Iosif Naniescu în luna aprilie 2009, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Corul reuneşte 35 de studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi ai Facultăţii de Interpretare Muzicală din Iaşi. Au fost interpretate colindele „Sus la-naltul cerului“, „A venit şi-aici Crăciunul“,  „Colind ceresc“, „Vecernii cântă clopotele-n vale“, repertoriul alcătuit în cea mai mare parte din poezii scrise în închisoare de către poetul Radu Gyr. Fiecare interpretare muzicală a fost urmată de audierea unei poezii din temniţe, poezii care au purtat amprenta vocală a părintelui arhimandrit Hrisostom Rădăşanu.

Pentru o redare mai fidelă a trăirilor celor închişi pentru numele lui Hristos în timpul regimului comunist, pr. Andrei Atudori, prezentatorul spectacolului, a evocat sărbătoarea Crăciunului în închisoare, aşa cum a fost ea surprinsă de vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, în „Memoriile“ Înalt Preasfinţiei Sale, şi de Dumitru Bordeianu, în „Mărturisiri din mlaştina disperării“. S-a evidenţiat faptul că, deşi cei închişi sufereau torturi şi mari lipsuri, intensitatea cu care trăiau sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos era de o mare profunzime spirituală. Pe tot parcursul concertului, au rulat imagini şi filme tematice realizate de Departamentul Doxologia Media al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

A urmat Corul „Altarul“ dirjat de arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi. Corul „Altarul“ a fost înfiinţat în anul 1995 şi este format din părinţii slujitori şi diaconii Catedralei mitropolitane din Iaşi şi tineri teologi care dau răspunsurile liturgice zilnic, la slujbele de la Catedrala mitropolitană. Corul a interpretat colindele tradiţionale „Dumnezeu dintru-nceputu“, „D-auzi gazdă ori n-auzi“ şi „Asta-i seara de Crăciun“, de George Breazu,  dar şi troparul şi condacul Naşterii Domnului.

În finalul concertului au colindat elevii Şcolii „Varlaam Mitropolitul“, conduşi de învăţătoarea Maria Condurache, care au interpretat colindele „Iată, vin colindători!“, „Tânărul crai“, „Moş Crăciun, pribeag părinte“ şi „A fost odată un copilaş“.

„Am pătruns pentru o clipă în doxologia de taină a celor întemniţaţi“

Toţi cei care au încântat publicul prezent la concert au primit cadouri din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, după care Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt în care a vorbit atât despre situaţia celor închişi pe nedrept în temniţele comuniste, cât şi despre sensul colindului ortodox: „Concertul din această seară a fost aşezat sub egida bucuriei şi a mărturisirii. Din imaginile care au fost prezentate, din versurile rostite, din colindele care au fost înălţate spre Cer şi spre cerul minţilor şi inimilor noastre, am pătruns pentru o clipă în doxologia de taină, în ospăţul împărătesc al bucuriei şi al durerilor celor întemniţaţi în perioada comunistă. Desigur, am pătruns ca unii care nu au participat la aceasta, dar adâncimea versurilor au avut darul să ne transpună pentru o clipă după gratii, unde o colindă rostită în şoaptă părea o adevărată minune. Căci ce este altceva colindul, decât o chemare la cină, la nunta Fiului de Împărat - Iisus Hristos Domnul, care-şi ia drept mireasă umanitatea?“.

Seara s-a încheiat cu intonarea de către toţi cei prezenţi a colindului „O, ce veste minunată!“. La sfârşitul evenimentului, doritorii au putut achiziţiona de la standurile prezente în holul clădirii obiecte realizate de elevii Şcolii „Varlaam Mitropolitul“ şi de membrii reţelei de cluburi Aleph. „Anul acesta organizarea concertului a fost una foarte complexă  de aceea am apelat la voluntarii reţelei de cluburi Aleph, care au venit în număr foarte mare să dea o mână de ajutor, totul decurgând aşa cum ne-am propus, ceea ce este prilej de bucurie“, a declarat Cezar Constantin Cârlan, unul dintre organizatori. „Membrii Aleph au organizat o campanie de strângere de fonduri pentru proiectele educaţionale în domeniul literaturii, jurnalismului şi al muzicii, activităţi ce vor fi realizate de către ei în anul 2013. Felicitările de Crăciun propuse publicului spre vânzare au adus un plus de culoare şi de bucurie în ochii celor care s-au oprit în dreptul standului Aleph!“, a adăugat Valentin Iulian Ţoc.

La finalul concertului tradiţional de colinde al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, arhim. Hrisostom Rădăşanu, principalul organizator al evenimentului, ne-a declarat: „Seara aceasta ne-a demonstrat că sunt atât de multe feluri de a ne pune în prezenţa minunatului eveniment al Naşterii Domnului. Unul din acesta este mărturisirea plină de curaj atât în faţa reclamei consumeriste, cât şi în faţa contestărilor fără de de Dumnezeu că avem un Domn smerit şi iubitor şi că El, aşa smerit şi sărăcind pentru a noastră înţelepţire, este puterea, tăria şi bucuria noastră, a creştinilor“.

Citește despre: