Comemorare la Scărișoara şi Măgura Ocnei
Un nou monument va aduce aminte de jertfa eroilor neamului. Acesta a fost ridicat în localitatea Scărişoara din judeţul Bacău. Eroii români căzuți în luptele pentru întregirea neamului au fost omagiaţi luni, 12 noiembrie, în mod deosebit în Protopopiatul Onești.
În Parohia Scărișoara din Protopopiatul Sascut, judeţul Bacău, a fost sfinţit duminică, 11 noiembrie 2018, un monument ridicat în cinstea eroilor şi o clopotniţă. Slujba a fost oficiată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, de un sobor de preoţi. Momentul sfințirii a fost precedat de alocuțiunile pe care distinșii oaspeți dintre autoritățile centrale și județene le-au rostit pentru a sublinia importanța momentului festiv. A urmat dezvelirea monumentului pe care sunt trecute numele celor care au luptat în cele două războaie de reîntregire națională și care au fost locuitori ai satelor Rogoaza și Fofaza. Programul a continuat cu un moment artistic realizat de elevii Școlii Gimnaziale Corbasca. La finalul festivității, părintele paroh a mulțumit primarului Nicușor Andone-Pușcașu care a sprijinit edificarea monumentului, precum și distinșilor invitați. În ziua de 12 noiembrie 2018, la o zi după aniversarea Centenarului încheierii Primului Război Mondial, eroii români căzuți în luptele pentru întregirea neamului au fost omagiaţi în mod deosebit în Protopopiatul Onești. Din încredințarea și cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, un sobor de preoți sub protia părintelui Ioan Bârgăoanu, protopop de Oneşti, au săvârșit slujbe de pomenire a eroilor. Acestea s-au slujit în trei puncte de o deosebită importanță spiritual-națională, și anume: la Monumentul eroilor de pe Măgura Ocnei, la Mormântul Eroului locotenent Nicolae Macarie din curtea Bisericii ,,Sfinții Arhangheli” din Poiana Sărată și la Cimitirul Eroilor de la Biserica - “Mausoleu duhovnicesc al eroilor” din Oituz.
Serviciile religioase au fost urmate de ceremonii militare, depuneri de coroane de flori și alocuțiuni. Din cele trei locații alese au fost luate mostre de pământ. Recipientele vor fi depuse în mod simbolic în Cetatea Reîntregirii din Alba-Iulia, atât în catedrala ortodoxă, cât și în Muzeul Unirii, pentru a marca apogeul serbărilor dedicate Centenarului Marii Uniri. De asemenea, acțiunea s-a dorit a fi o conștientizare a jertfei înaintașilor pentru unitate națională, atât pentru generațiile actuale, cât și pentru cele viitoare.