Comunicat de presă al Jandarmeriei: „Număr record de pelerini, comparativ cu anii anteriori”

Social

Comunicat de presă al Jandarmeriei: „Număr record de pelerini, comparativ cu anii anteriori”

    • Jandarm alături de pelerinii Sfintei Parascheva
      Jandarm în uniformă, alături de pelerinii Sfintei Parascheva / Foto: Oana Nechifor

      Jandarm în uniformă, alături de pelerinii Sfintei Parascheva / Foto: Oana Nechifor

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău a asigurat integrarea tuturor măsurilor de ordine și siguranță publică pentru una dintre cele mai ample manifestări religioase ortodoxe din țara noastră, împreună cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Judeţean Iași și Poliția Locală Iași.

Într-un comunicat de presă emis luni, 16 octombrie, reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău au subliniat faptul că manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva 2023 au adus la Iași un număr record de pelerini, comparativ cu anii anteriori.

Deși participarea a fost numeroasă, nu au fost înregistrate incidente majore.

Prin efortul depus de personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, în sistem integrat, conform competențelor, coordonat de Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău au fost asigurate, în perioada 07-16 octombrie 2023, condițiile de siguranță pentru ca aproximativ 450.000 de persoane să se bucure de toate evenimentele desfășurate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei din municipiul Iași, prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

În cele 10 zile de manifestări religioase, aproximativ 360.000 de persoane au participat la pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și circa 90.000 de persoane au fost prezente la celelalte evenimente organizate la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, slujbele religioase, procesiunea Calea Sfinților și Sfânta Liturghie Arhierească.

Conform estimărilor organizatorului, perioada de afluență maximă a pelerinilor a fost înregistrată pe data de 14 octombrie 2023, când în culoarul de acces către raclă se aflau aproximativ 70.000 de persoane, ceea ce a generat un șir de oameni de peste 5 km lungime și un timp de așteptare cuprins între 20 și 24 de ore.

Mulțumim organizatorilor, reprezentanților autorităților publice locale și voluntarilor care, prin deschiderea pentru colaborare manifestată, au contribuit la succesul acestei misiuni.

De asemenea, mulțumim participanților pentru răbdarea manifestată, înțelegerea, respectul și comportamentul conform recomandărilor și indicațiilor forțelor de ordine.

Personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne și ale Poliției Locale Iași implicate a acționat proactiv, cu accent pe prevenirea și combaterea faptelor antisociale, asigurării protecției tuturor persoanelor aflate în spațiul public, astfel încât aceștia să beneficieze de condiții de siguranță la toate evenimentele la care au participat.

Situațiile care au necesitat aplicarea măsurilor contravenționale au fost înregistrate în special în afara sau în apropierea zonelor de afluire, drept pentru care au fost aplicate 246 de sancțiuni contravenționale în valoare de 43.250 lei și au fost constatate 5 infracțiuni.

O atenție deosebită a fost acordată asigurării primului ajutor. Astfel, echipajele implicate în acordarea asistenței medicale de urgență și de prim ajutor aflate la postul medical avansat deservit de personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași și de cel al UPU-SMURD Iași au acordat sprijin participanților în 641 de situații cu afecțiuni medicale diverse (ex. dureri abdominale, toracice, insuficiență respiratorie, gonartroză, lipotimie, hipertensiune arterială, hipoglicemie, fractură piramidă nazală, crize comițiale, luxații membre, vărsături, viroză respiratorie, etilism acut, cefalee, sincopă, stare hipotimică, nevralgie intercostală, criză epileptică).

În 56 de situații cu afecțiuni medicale diverse a fost nevoie de investigații medicale de specialitate, astfel că 56 de persoane au fost transportate la spital.