Concert de colinde susținut de tinerii Centrelor „Ecclesia” ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților
Duminică, 17 decembrie, în biserica Mănăstirii Mirăuți a avut loc cea de-a treia ediție a Concertului de colinde „Am pornit vestea cea bună” al Centrelor de tineret „Ecclesia” ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
La ceas de vecernie, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, 15 coruri de tineri au colindat în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, loc în care s-a aflat, vreme de mai bine de un veac, racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător.
Evenimentul, organizat de Sectorul Catehizare, Tineret și Educație pentru viață al Centrului Eparhial Suceava, a fost prezentat de Bianca Gabriela Roman și Gabriel Ilișoi, referenți.
Cei dintâi colindători au fost elevi ai Școlii Gimnaziale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, biserica răsunând de glasurile de copil ce au întrebat: Primiți cu colinda? Ei au fost urmați de Corul „Armonia” – Centrul Ecclesia al Colegiului Tehnic „Lațcu-Vodă” Siret, înființat în anul 2002 și coordonat de pr. prof. Puiuleț Dorin.
Au împărtășit bucuria Nașterii Domnului și Corul de copii al Parohiei Solca, dirijat de Liliana Duma, care a activat ca maestru dirijor în Belgia. Format în urmă cu un an și jumătate, grupul vocal al Parohiei Solca oferă răspunsurile în cadrul Sfintei Liturghii, fiind coordonați de pr. Sergiu Chioarță și de pr. Vasile Orobeți.
A urmat momentul artistic susținut de Corul „Sfântul Gheorghe” al Parohiei Bosanci I, dirijat de prof. Bivol Georgiana, înființat încă din 2003 de prof. Tamara-Loredana Bujorean.
Între cei care au interpretat o serie de colinde specifice acestei perioade s-a numărat și Corala de tineri și copii ATOS, care activează în mijlocul comunității Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni. Aceștia s-au implicat, la inițiativa părintelui Justinian Remus Cojocar, coordonatorul asociației, în numeroase proiecte filantropice, culturale și educaționale.
Și Centrul de tineret Ecclesia al Parohiei Gălănești a povestit în glas de colind despre Nașterea Domnului. Corala misionară de tineret „Voskreseniya” a fost înființată în data de 14 noiembrie 2021 de către prof. Cristi-Gabriel Hurjui, consilier eparhial.
Seara a fost împodobită și de glasurile copiilor Grupului Vocal „Nikolaos” al Centrului Ecclesia Sadova II. Corul, înființat în anul 2009, este coordonat de pr. Simion Mîndrilă și de prof. Lidica Mihaela Mîndrilă, în această seară dirijor fiind Justinian Mîndrilă.
În Postul Bucuriei s-a alăturat evenimentului și Centrul Ecclesia al Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” Suceava, coordonat de prof. Narcisa Tiperciuc, iar între grupurile de tineret care au reușit să aducă lumină pe chipul celor prezenți prin interpretarea colindelor a fost și Corul „Sfântul Ioan Rusul” al Centrului Ecclesia al Parohiei Voitinel II, coordonat de diaconul Ionel George Chihai.
Au urmat momentele artistice pregătite de Corul „Micii Răzeși” – Baia, coordonat de pr. Iustin-Florin Rusu și dirijat de Tudorița Amariei, și de Grupul Coral al Centrului Ecclesia Bunești, „Flori de măr”, care a adus împreună copii și tineri din toate cele patru sate ale comunei: Uncești, Bunești, Petia și Podeni. Înființat în luna decembrie a anului 2021, tinerii coordonați de pr. Florin Florescu au pregătit colinde în care este evocată personalitatea Binecredinciosului Voievod al Moldovei.
Între recitalurile speciale ale serii s-a numărat cel al Grupului Vocal „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Colegiului Național Militar din Câmpulung Moldovenesc, coordonat de pr. Constantin Cârloanță și dirijat de prof. Iustina Horga, iar cel de-al treisprezecelea cor prezent în această seară a fost cel al Centrului Ecclesia Iaslovăț, „Sfânta Muceniță Anastasia”, dirijat de prof. Iuliana Cozmei și coordonat de pr. Viorel-Ioan Cozmei și prof. Luminița Cotoară.
În cadrul evenimentului a concertat și Corul „Timotheos” – Centrul Ecclesia al Colegiului Tehnic Rădăuți, coordonat de prof. Elisabeta Marici, concertul încheindu-se cu un moment deosebit pregătit de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), Filiala Suceava, care a sărbătorit în primăvara acestui an 30 de ani de activitate.
La final, oaspeții au fost răsplătiți cu daruri din partea Înaltpreasfințirului Părinte Calinic pentru minunatele colinde, iar coordonatorii au primit diplome din partea prof. Cristi Gabriel Hurjui, consilier eparhial al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru viață.
Pe chipurile celor prezenți s-a oglindit atât bucuria specifică acestei perioade în care este vestită venirea în lume a Mântuitorului, cât și lumina întâlnirii cu tinerii eparhiei care, prin darul lor, arată zi de zi dragostea și recunoștința față de strămoși prezentând tradițiile și obiceiurile bucovinene.
Seara a continuat cu festivitatea de premiere a câștigătorilor Concursului de fotografie pentru tineri și copii intitulat „Surprinde frumosul!”, aflat anul acesta la a treia ediție. După ce au luat cuvântul prof. Cristi Gabriel Hurjui și pr. Justinian Remus Cojocar, inițiator al acestei competiții de fotografie, au fost oferite diplome și premii pentru câștigătorii primelor locuri ale celor trei secțiuni ale concursului.
În încheiere, gazda acestui eveniment, arhim. Haralambie Țanef, starețul Mănăstirii Mirăuți, și-a exprimat bucuria de a lua parte la acest eveniment prin care tinerii acestor meleaguri din jurul Cetății Sucevei împărtășesc vestea Nașterii lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, a mulțumit organizatorilor, oaspeților și tuturor celor s-au implicat în buna desfășurare a acestui eveniment și a anunțat că își propune ca acest concert să devină o tradiție pentru acest așezământ monahal așezat sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro