Concert de muzică psaltică la Teatrul Național din Iași, marca IBMF
Sala Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași a fost în această seară, 30 septembrie, gazda Concertului de Deschidere a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Trei coruri de muzică psaltică și trei soliști din București, Siria și Liban au interpretat stihiri din slujbele sfinților, au cântat psalmi și cântări calofonice, aducând pentru câteva ore lumea bizantină în Capitala Moldovei.
Ultima zi a lunii septembrie s-a încheiat în duh de rugăciune și glas de muzică bizantină la IBMF 2021. Sute de urmăritori ai rețelelor de socializare IBMF și Doxologia au participat online în această seară la Concertul de Deschidere a Festivalului de Muzică Bizantină, care a avut loc la Teatrul Național din Iași. Evenimentul, desfășurat în două parți, a adunat la Iași coruri și soliși atât din țară, cât și din Liban, Siria.
Câștigătoarea Concursului Solistic, pe scena Teatrului Național
Prima parte a concertului a fost deschisă de solista Anamaria Maranda din București, solista câștigătoare a Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică - categoria B, organizat în perioada 22 februarie - 22 iunie 2021, care a interpretat irmosul calofonic „O, Dumnezeiescul”, de Macarie Ieromonahul, și „Terirem”, de Petru Lampadarie, glas I.
În continuare, Corul de maici al Mănăstirii Nera, dirijat de monahia Nectaria Pruteanu, a cântat câteva fragmente din paraclisele închinate sfinților români (Sfântul Ioan Casian, Sfântul Gherman din Dobrogrea, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul Dimitrie Basarabov, Cuviosul Irodion de la Lainici, Sfântul Ierarh Iosif de la Partoș, Sfântul Calinic de la Cernica, Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Sfinții Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici), a interpretat „Fericit bărbatul”, glas V, după Mănăstirea Simonos Petras, precum și câteva stihiri la sfinții români, după podobiile grecești.
Următorul moment a fost dedicat solistului Ammar Awad, originar din Homs, Siria, și doctorand al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a cântat „Brațele părintești”, de Protopresbiterul Nicolas Malek, glas I.
Sfârșitul primei părți i-a revenit Corului „Sfântul Romanos” din Beirut – Liban, dirijat de părintele Romanos Joubran, care a interpretat prin intermediul unui videoclip câteva stihiri din slujba Vecerniei unor sfinți cuvioși (Sfântul Ioan Damaschin, Sfântul Sava cel Sfințit, Sfântul Simeon Izvorâtorul de Mir, Sfântul Antonie cel Mare), a cântat „Pe Tine Te lăudăm”, glas I, de monahul Grigorios de la Simonopetra, „Vrednică ești cu adevărat”, glas I, de monahul Nectarios Vlahos și „Aliluia”, glas IV, de monahul Theodulos, secolul al XV-lea. Ca un fapt cu totul deosebit, stihirile din slujba Vecerniei au fost cântate de două cete: una formată din femei iar cealaltă formată din bărbați.
Artista Ribale Wehbe a cântat la concertul inaugural
Cea de-a doua parte a evenimentului marca IBMF a fost deschisă de solista Ribale Salem Wehbe, o tânără interpretă de muzică tradițională și religioasă din Liban, născută în anul 1999, în Beirut. De remarcat faptul că Ribale Wehbe a devenit de curând o figură notorie în lumea muzicii psaltice din România, odată cu participarea ei la evenimentele organizate de Transylvania Byzantine Music Festival, în anul 2019. De asemenea, invitata IBMF din acest an a participat de curând la „Zilele Sfântului Dionisie Erhan”, care au avut loc la Parohia Sascut Sat – Schineni, sub coordonarea preotului psalt Alexandru Grigoraș. Solista Ribale Wehbe a cântat pe scena Teatrului Național „Psalmul 117”, glas V, de Protopresbiterul Nicolas Melek, „Terirem”, glas I, de Petru Lampadarie și „Theotoke Parthene”, glas V, de Joseph Yazbeck.
Ca o încununare a Concertului de Deschidere, Ansamblul „Cappella Romana” din Statele Unite ale Americii, a interpretat la finalul evenimentului câteva stihiri și tropare din slujbele Sfântului Benedict de Nursia și Sfântulul Nil de Calabria. Pentru ediția din acest an, grupul american a fost format din interpreții: Alexander Lingas - director muzical, Spyridon Antonopoulos, John Michael Boyer, Constantine Kokenes, David Kreuger, Mark Powell, Georgios Savvas și David Stutz.
Priveghere de noapte la Biserica „Sfântul Sava”
Mâine, între orele 10.00-13.00 și 16.00-18.00, prof. dr. Georgios Konstantinou, dirijorul Corului Bizantin Grec, va continua atelierul „Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise”, iar de la ora 20.00, credincioșii ieșeni sunt așteptați la Slujba Privegherii care va avea loc la Biserica „Sfântul Sava” din Iași. Răspunsurile liturgice vor fi oferite de Corul Mănăstirii Sihăstria și Grupul psaltic „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane din Iași, dirijat de arhid. Ciprian Rusu.
Conform comunicatului transmis de organizatori, întâlnirile directe cu invitații IBMF vor fi posibile doar liturgic, în cadrul slujbelor, anume la Sfânta Liturghie și la slujba Privegherii. Astfel, toate evenimentele desfășurate sub marca Festivalului de Muzică Bizantină vor fi transmise live pe rețelele de socializare IBMF și Doxologia.ro.
Detalii despre cea de-a IV-a ediție a IBMF, precum și programul complet, puteți găsi pe site-ul festivalului - www.ibmf.ro - precum și pe pagina de Facebook .