Concertul „Să mulțumim Domnului“ a deschis inimile spre Pogorârea Sfântului Duh

Arhiepiscopia Iaşilor

Concertul „Să mulțumim Domnului“ a deschis inimile spre Pogorârea Sfântului Duh

Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“ al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași a susținut duminică, cu binecuvântarea și în prezența IPS Teofan concertul „Să mulțumim Domnului“.

Ieșenii au participat, în ur­mă cu două zile, la concertul Corului bărbătesc „Mitropoli­tul Iosif Naniescu“, dirijat de arhid. Gabriel Nastasă, asistent suplinitor la disciplina Mu­zică bisericească și Ritual în cadrul Facultății de Te­o­lo­gie Ortodoxă „Dumitru Stă­ni­loae“ din Iași.

În deschiderea momentului muzical, protos. Hrisos­tom Rădășanu, consilier al Sec­torului Învățământ și activități cu tineretul al Arhie­pis­copiei Iașilor, a făcut refe­rire la titlul concertului și la primul verset din Psalmul 146. „Titlul concertului ne du­ce cu gândul la o lucrare de mulțumire, pentru ceva de care am avut parte și care ne-a împlinit și pe noi. Pentru noi, creștinii, mulțumirea se vădește prin aceea că se cântă lui Dumnezeu, spre zi­d­irea oamenilor. Psalmistul spu­ne «Lăudați pe Domnul că bine este a cânta; Dum­ne­ze­ului nostru plăcută Îi este cântarea» (Psalmul 146, 1). Acest cuvânt ne încredințea­ză că atunci când voim să-I mulțumim Domnului pentru toate câte ne-a dat nouă, se cuvine să-I cântăm“, a spus protos. Hrisostom Rădășanu. A urmat cuvântul părintelui Bogdan Țifrea, care a amintit că manifestarea din ajunul sărbătorii Sfintei Treimi se încadrează într-o serie mai amplă de manifestări dedicate împlinirii a 150 de ani de existență a Universității „Al. I. Cuza“ din Iași. Pr. Țifrea a spus câteva cuvinte și despre Corul bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“, format din 31 de membri care s-au reunit, cu binecuvântarea Înalt Prea­sfințitului Părinte Teo­fan, în anul 2009, când au sus­ținut primul concert oficial cu prilejul pelerinajului de Florii.

La finalul concertului, έnalt Preasfințitul Părinte Teo­fan a vorbit celor prezenți despre folosul cântării aduse ca jertfă înaintea lui Dumne­zeu. „Tinerii din această seară, studenți ai Facultății noastre de Teologie și ai Con­servatorului ieșean, coordo­nați de arhid. Gabriel Nas­ta­să, ne-au ajutat să ne înscri­em în demersul universal al pământului care aduce laudă cerului. Îi mulțumim lui Dum­­ne­zeu că printre alte da­ruri pe care le-a oferit ființei umane este și darul cântării. Îl lăudăm pe Dumnezeu nu pentru că El are nevoie de lau­da noastră, ci pentru că noi, pe aripa cântării, avem ne­voie să urcăm spre cer. Cân­tarea îl ajută pe om să-și înmoaie sufletul, să-și des­crețească fruntea, să-și în­căl­zească inima pentru ca Du­hul Sfânt să pătrundă în adâncimea ființei umane. Cele 18 cântări ne-au ajutat ca inima noastră să se des­chidă spre Pogorârea Sfân­tu­lui Duh“, a spus IPS Teofan, care a mulțumit arhidiaconului Gabriel Nastasă și studenților pentru concertul pe care l-au susținut, îndemnân­du-i ca misiunea prin cântare să le fie mandatul prin care să-L aducă pe Hristos în ini­ma oamenilor.

Citește despre: