Concurs de dezbateri la ASCOR Iaşi

12 Decembrie 2018 16:05 Arhiepiscopia Iaşilor

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR) - filiala Iaşi a organizat, în data de 8 decembrie 2018, un concurs de dezbateri adresat tinerilor ieşeni, activitatea fiind cuprinsă în cadrul proiectului „Formează-te! Be soft. Play hard”, finanţat de Primăria Municipiului Iaşi.

În cadrul proiectului au fost formaţi peste 200 de tineri cu ajutorul unei succesiuni de activităţi şi manifestări remarcabile, care să ajute participanţii să-şi depăşească propriile bariere, cu scopul de a le oferiri curajul şi abilităţile de a-şi exprima valorile şi idealurile, permiţând totodată o exprimare fără constrângeri. Mai pe scurt, proiectul îşi propune să încurajeze dialogul şi prezentarea iniţiativelor tinerilor în spaţiul public.

Societăţile civilizate au descoperit că este mai bine să pacifici diferendele sociale cu ajutorul forţei argumentelor şi nu prin forţă fizică. Primul lucru pe care-l putem observa în legătură cu argumentarea este faptul că o folosim în viaţa de zi cu zi.

Argumentarea constituie în cele mai multe cazuri metoda cea mai eficientă de stabilire a adevărului cel mai probabil. Principalul pilon în arta dezbaterii îl constituie spiritul critic şi exerciţiul. Pentru tânărul din ziua de astăzi a şti să argumenteze şi a şti să-şi apere propriile valori şi să le expună într-un mod cât mai armonios reprezintă o necesitate. Mulţi români nu reuşesc să-şi prezinte ţara, frumuseţile şi cultura ei atunci când se întâlnesc cu cetăţeni ce aparţin altor ţări şi altor culturi. Se propagă în spaţiul public, îndeosebi în mediul virtual, pe reţelele de socializare, faptul că unii se simt vinovaţi că sunt români. În contra-exemplu îl avem pe George Enescu care, pregătindu-se să plece la Viena pentru a studia muzica, a întrebat-o pe mama lui:

„Mamă, acolo(la Viena) să le spun că sunt român?
Păi da, de ce să nu le spui...?
Nu ştiu... Să nu creadă că mă laud”.

În cadrul concursului de dezbateri desfăşurat weekendul acesta au participat 8 echipe, 4 arbitri şi mai mulţi voluntari. În urma celor 5 meciuri, echipele care s-au clasat pe primele locuri au fost: locul I - echipa formată din Ana-Maria Aghiniţei şi Anda-Ilinca Ursachi; locul II - echipa formată din Cristiana Chircu şi Vlad Ţuţurlan; locul III - echipa formată din Teodora Drişcu şi Iulian Tomeac.

Să nu uităm că dezbaterile sunt un „sport al minţii” şi este cunoscut faptul că sportul de performanţă se obţine prin exerciţiu, muncă şi repetiţie. Felicitări tuturor participanţilor, deoarece toţi au avut de câştigat. Foloasele acestor activităţi îşi vor găsi rezonanţa prin înfiinţarea unui atelier de dezbateri în cadrul ASCOR Iaşi, la care sunt invitaţi toţi membrii asociaţiei. (Iulian Tomeac, voluntar ASCOR Iaşi)

Ultimele din categorie