Concurs international de bătut toaca, la o biserică din județul Iași

În localitatea Pârcovaci din județul Iași va avea loc joi, 13 iunie, începând cu ora 16.00, o nouă ediţie a concursului „Toacă-n suflet, cânt în cer”.

La evenimentul organizat de Protopopiatul Hârlău, în parteneriat cu Școala Gimnazială Pârcovaci şi Fundația „Solidaritate și Speranță” Hârlau vor participa concurenți din mai multe judete: Iași, Botoșani, Suceava, Bacău, Brașov, dar și din Republica Moldova și Ucraina.

Pe lângă menirea spirituală, de a învăța tinerele vlăstare ale Bisericii să se roage şi prin intermediul toacei, competiția are și scopul de a asigura continuitatea tradiţiei milenare a utilizării acesteia în cadrul slujbelor Bisericii. Astfel, juriul va aprecia atât dexteritatea și capacitatea ritmică a concurenților, cât și implicarea sufletească şi precizia execuţiei.

Toaca – sunetul care ne îndeamnă la trăire autentică

Bătutul toacei își are începutul în primele secole ale religiei creștine. În timpul persecuțiilor, slujbele erau anunțate prin bătaia în ușă cu un ciocan de lemn. Mai târziu, în scrierile Părinților Bisericii, toaca a devenit simbolul lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și al cuielor bătute în Sfintele Sale mâini.

Mai ales în mediul rural, sunetul toacei și al clopotelor a fost văzut, dintotdeauna, ca fiind chemarea la rugăciune și la slujbă. Prin limbajul ei, toaca îndeamnă la o atmosferă de meditaţie şi de rugăciune, în care putem simţi măreţia slujbelor ortodoxe, alături de valoarea şi frumuseţea lor.

De la același autor

Ultimele din categorie