Concursul judeţean „Micii creştini” de la Bicaz, la cea de-a XV-a ediție

Arhiepiscopia Iaşilor

Concursul judeţean „Micii creştini” de la Bicaz, la cea de-a XV-a ediție

În biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Bicaz, judeţul Neamţ, s-a desfășurat joi, 6 iunie 2024, cea de-a XV-a ediţie a Concursului judeţean „Micii creştini”, dedicat elevilor din ciclul primar.

În cadrul evenimentului au participat 45 de copii din clasele I-IV, reprezentând 9 școli din județul Neamț, implicate în acest demers educațional-catehetic. Copiii au fost însoțiți de profesorii lor de religie.

Cele patru probe ale concursului au contat în explicarea unor termeni religioşi, rezolvarea unor ghicitori cu caracter creștin ortodox, rostirea unei rugăciuni și intonarea unei cântări bisericești. 

Juriul competiției a fost format din: părintele Ștefan Zaharia, coordonatorul Biroului de catehizare al Protopopiatului Piatra Neamț, părintele Gheorghe Mihalache, parohul bisericii, d-na prof. Iustina Andronic, directorul Școlii Gimnaziale „Regina Maria” Bicaz, d-na prof. Anca Oancea, director adjunct al aceleiași instituții și d-na Savu Rodica, educator metodist – Casa Corpului didactic Piatra Neamț.

Concursul judeţean „Micii creştini” a avut trei ediții locale și, până acum, 12 ediții județene. Concursul este rodul parteneriatului educațional dintre Parohia „Sfântul Gheorghe” - Bicaz şi Şcoala Gimnazială nr. 1 Bicaz, prin implicarea și efortul părintelui paroh Gheorghe Mihalache și ale d-lui Ionuț Balmoș, profesorul de religie de la respectiva unitate de învățământ.

În încheierea activității, Părintele Ștefan Zaharia a rostit un cuvânt de mulțumire adresat tuturor participanților: „Dragi copii, vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați implinit în cadrul concursului. Ați memorat și ați rostit rugăciuni, ați cântat anumite cântece, ați venit și ați oferit răspunsuri frumos articulate la întrebările adresate de către membrii juriului, arătând astfel buna creștere pe care ați primit-o de la părinții voștri, de la profesorii voștri și de la preoții din parohii. Vă suntem recunoscători pentru toate acestea și îi felicităm pe toți cei care vă sprijină în formarea voastră ca buni creștini.”

De asemenea, fiecare membru al juriului a rostit un cuvânt de mulțumire adresat copiilor, profesorilor care i-au pregătit pentru concurs și Părintelui Gheorghe Mihalache care le-a fost o gazdă primitoare și care s-a implicat mereu pentru ca acest concurs să fie prilej de întâlnire în rugăciune și de dobândire a cunoștințelor religioase de către copiii proveniți din diferite zone ale județului Neamț. Menționăm, în acest sens, cuvântul rostit de doamna educator-metodist Rodica Savu: „A fost un concurs de înaltă ținută educațională, poate cel mai frumos din ultimii ani. Îi mulțumim părintelui Gheorghe Mihalache pentru că ne primește în casa Domnului și pentru darurile consistente pe care le oferă tuturor participanților. Vă așteptăm și anul viitor la această activitate!”

Părintele Gheorghe Mihalache, gazda concursului ajuns la cea de-a XV-a ediție, a transmis următoarele cuvinte celor care au luat parte la activitate: „M-am bucurat că la cea de-a XV-lea ediție a Concursului județean „Micii creștini” v-ați prezentat nouă echipaje foarte bine pregătite și micile scăpări ale voastre le-am pus pe seama emoțiilor. Sunteți un izvor de bucurie pentru părinții voștri care v-au născut și v-au crescut și care vă educă din punct de vedere religios, dar și pentru profesorii voștri care vă învață rugăciuni, poezii religioase, cântece și alte lucruri bineplăcute lui Dumnezeu.  Toate acestea, pe care voi le primiți în familie și la școală, trebuie să se desăvârșească la sfânta biserică. Vă doresc ca din micii creștini de astăzi să deveniți marii creștini de mâine, cu ajutorul lui Dumnezeu!”

La final, toții profesorii și copiii au primit de la părintele Gheorghe Mihalache daruri cu conținut religios și au participat la o agapă frățească. Toate cheltuielile efectuate pentru buna desfășurarea a concursului au fost suportate de Parohia „Sfântul Gheorghe” din Bicaz. (diac. Gheorghe Mihalache)

Citește despre: