Conferință de presă la încheierea proiectului de restaurare, modernizare și conservare de la Mănăstirea Putna
Ieri, 24 noiembrie, la Mănăstirea Putna a avut loc conferința de presă care marchează încheierea lucrărilor de restaurare, modernizare și conservare desfășurate aici în perioada aprilie 2014 – noiembrie 2015.
Proiectul „Restaurare, modernizare și conservare a patromoniului cultural național și a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2007–2013, axa prioritară 5, domeniul major de intervenție 5.1 „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, crearea și modernizarea infrastructurilor conexe”, a juns la final. Valoarea totală a proiectului a fost de 14.672.685,96 lei, dintre care valoare totală eligibilă 11.674.757 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 11.441.261,85 lei, iar 233.495,14 lei cofinanțarea eligibilă a beneficiarului. Autoritatea de Management pentru POR 2007–2013 este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar Organismul intermediar responsabil cu implementarea programului în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est este Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Conferința de presă a fost susținută de către arhim. Melchisedec Velnic, starețul mănăstirii. Acesta a prezentat datele generale ale proiectului și a vorbit despre obiectivele principale care au fost atinse, precum: înlocuirea învelitorilor la ansamblul incintei, înlocuirea aleilor pietonale, iluminatul arhitectural în incintă, înlocuirea instalațiilor electrice etc. Părintele stareț a vorbit și despre motivațiile care au făcut necesar acest proiect. De exemplu, a fost înlocuită tabla zincată de pe mai multe dintre clădirile ansamblului mănăstiresc, întrucât aceasta trecuse de termenul de garanție și amenința degradarea clădirilor respective. O lucrare importantă a fost refacerea drenului din jurul bisericii voievodale, important pentru evacuarea apei pluviale, necesar în rezolvarea problemei umidității care poate afecta biserica.
Lucrările efectuate sunt importante și pentru statul român, întrucât mănăstirea este declarată monument istoric aflat în patrimoniul național, clasificat în clasa A, și este vizitată de foarte mulți români, dar și de turiști străini. De altfel, unul dintre obiectivele proiectului a fost creșterea numărului de vizitatori.
În cadrul conferinței de presă, arhimandritul Melchisedec a mulțumit firmei de consultanță Regional Consulting din Suceava, care a acordat nu doar o susținere de specialtiate, ci și o susținere morală proiectului. De asemenea, a mulțumit constructorilor pentru colaborarea exemplară cu mănăstirea: aceștia au lucrat cu multă dragoste și cu o deosebită înțelegere, respectând desfășurarea firească a vieții monahale și a vizitării mănăstirii. Din punct de vedere duhovnicesc, a spus părintele Stareț, proiectul a fost un dar al ctitorului, Sfântul Ștefan cel Mare, care a pregătit mănăstirea pentru aniversarea din 2016, când se vor împlini 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a mănăstirii de către marele voievod, în 10 iulie 1466.
Din partea firmei General Construct, domnul inginer Doru Gheață a vorbit și el despre buna înțelegere cu mănăstirea, la nivel instituțional, dar și despre efectul pozitiv asupra angajaților care au lucrat în proiect.
La conferința de presă au participat, pe lângă reprezentanții mănăstirii și ai firmelor de construcții General Construct SRL și Loial Impex SRL, și primarii localităților Putna și Vicovu de Sus, directorul Școlii Generale din Putna, maicile starețe ale mănăstirilor Sucevița și Dragomirna. Proiectul implementat contribuie semnificativ la protejarea patrimoniului cultural național pe care îl reprezintă ansamblul Mănăstirii Putna și îmbunătățește condițiile de desfășurare a turismului în Bucovina, stimulând astfel creșterea economică a zonei.