Conferință despre Patriarhul Justinian şi despre apărătorii Ortodoxiei în vremea comunismului, organizată cu preoții din centrul Italiei
Biserica Parohiei „Sfânta Cuvioasă Muceniţă Anastasia” din Albano - Genzano a găzduit joi, 23 noiembrie, întâlnirea semestrială tematică a preoților din zona centrală a Italiei. Evenimentul s-a desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, i-a avut ca invitați de onoare pe Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Michalovce și Kosice, din Biserica Ortodoxă a Ținuturilor Cehiei și Slovaciei și pe pr. arhim. Policarp Chițulescu, viețuitor al Mănăstirii Radu Vodă, din București, și director al Bibliotecii Sfântului Sinod. Conferința s-a adresat clericilor din protopopiatele Lazio I, Lazio II, Lazio III, Toscana, Umbria-Marche, Abruzzo, Campania - Molise și Puglia-Basilicata.
În deschiderea programului Preasfințitul Părinte Siluan, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor, după care Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Arhiepiscop de Michalovce și Kosice, le-a vorbit preoților prezenți despre mărturisitorii Bisericii Ortodoxe a Ținuturilor Cehiei și Slovaciei din perioada regimului comunist ateu și despre suferințele poporului creștin ortodox de pe acele meleaguri.
În ce-a de a doua parte a întâlnirii, pr. arhim. Policarp Chițulescu, a susținut o prelegere în care a tratat următoarele teme: „Rugul Aprins sau despre rezistența prin rugăciune” și „Patriarhul Justinian Marina – om providențial în vremuri de persecuție”.
„Conferința de astăzi a avut ca punct de plecare persoana părintelui ieroschimonah Daniil Sandu Tudor, inițiatorul mișcării isihaste «Rugul Aprins» de la Mănăstirea Antim, cel care de altfel a sfârșit prin martiriu în temnița de la Aiud în anul 1962. Ulterior am expus lucrarea duhovnicească a părinților care au dorit să se desăvârșească prin rostirea rugăciunii inimii în acele timpuri de persecuție. Apoi am prezentat opera misionară întreprinsă de Patriarhul Justinian Marina la nivelul întregii Bisericii Ortodoxe Române, de-a lungul celor aproape trei decenii de păstorire, în vremuri ostile Bisericii şi religiei în general”, a declarat Pr. Arhim. Policarp Chițulescu.
Următoarea conferință semestrială va avea loc marți, 28 noiembrie, în biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan Secerătorul” din Bivongi, și se va adresa clericilor din sudul Italiei.