Conferință și lansare de carte la Parohia „Buna Vestire” München
Vineri, 9 mai, Parohia Ortodoxă Română „Buna Vestire” din München a fost gazda unui eveniment cultural-duhovnicesc. La invitația pr. dr. Alexandru Nan, părintele protos. dr. Ioan Popoiu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a ținut o conferință despre importanța citirii Sfintei Scripturi, la final fiind lansată și cartea „Minute cu Hristos. Meditații la Evangheliile duminicale și ale sărbătorilor mari”. Cele două activități cultural-duhovnicești au fost precedate de Taina Sfântului Maslu.
Ziua de vineri a fost una de bucurie pentru clericii și credincioșii Parohiei „Buna Vestire” din München. La ceas de seară, în Biserica „Sfânta Maria” din capitala bavareză, a fost săvîrșită Taina Sf. Maslu în sobor de preoți. Soborul a fost compus din protos. dr. Ioan Popoiu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, protos. Athanasie Ulea, medic psihiatru și pr. paroh dr. Alexandru Nan, protopop al Protopopiatului Ortodox Român al Bavariei de Sud.
După rugăciunile înălțate pentru credincioșii comunității, dar, mai ales, pentru cei aflați în suferință și o scurtă prezentare făcută conferențiarului de către pr. paroh Alexandru Nan, pr. protos. dr. Ioan Popoiu a ținut o conferință duhovnicească, vorbind celor prezenți despre importanța citirii Sfintei Scripturi.
Într-un secol al vitezei, în care tinerii, și nu numai ei, nu mai găsesc timp pentru rugăciune și lectură, e nevoie de texte de meditație scurte și dense. Astfel, părintele Ioan Popoiu a explicat procesul apariției cărții „Minute cu Hristos. Meditații la Evangheliile duminicale și ale sărbătorilor mari”, demers început în colaborare cu Radio Renașterea al Mitropoliei Clujului și continuat pe Portalul Doxologia.ro, prin care a formulat o serie de scurte meditații, mai întâi la Evangheliile zilelor săptămânii. Mai apoi, au fost adăugate meditații la pericopele duminicale și la marile sărbători ale anului bisericesc, adunate în volumul apărut recent la Editura Doxologia.
Invitatul a oferit apoi câteva modele de citire ale Sfintei Scripturi. El a arătat modul în care, în comunitățile bisericești, prin programe de cercuri biblice sau meditații tematice, apelându-se la comentarii biblice, sunt lecturate și comentate paginile Sfintei Scripturi. Aici, părintele Ioan Popoiu a amintit atât „avantajul de a aprofunda părți importante din Biblie, dar și dezavantajul de a lăsa în umbră Sfânta Scriptură ca întreg, de unde pericolul de a nu se ajunge la o cunoaștere unitară, ci doar fragmentară, a învățăturii despre Dumnezeu, Biserică, Sfintele Taine, etc”.
Amintind acest pericol, clericul le-a vorbit și despre metoda ideală: lectura completă și continuă a Bibliei („lectio continua”), propusă parțial de Biserică, prin Evangheliile și pericopele apostolice zilnice, în Sfintele Liturghii de pe parcursul întregului an, care implică însă efortul participării la toate aceste slujbe.
De aceea, părintele Ioan Popoiu a subliniat faptul că, este nevoie și de un program de citire zilnică, individuală a Scripturii, inclusiv a Vechiului Testament, din care se citează și în slujbe, însă nu integral. Pentru a trezi interesul celor prezenți pentru lectura cărților Vechiul Testament, au fost oferite câteva citate, pline de înțelepciune, din cartea Pildelor lui Solomon.
Prin cele expuse în conferință, dar și prin răspunsurile competente, oferite la întrebările venite din partea credincioșilor, invitatul a reușit să demonstreze celor prezenți necesitatea hranei duhovnicești pe care creștinii o primesc prin lecturarea paginilor Sfintei Scripturi, alături de Sfânta Împărtășanie și Tradiția Bisericii oglindită în slujbe, în scrierile patristice și-n arta bisericească.
Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe, solicitate de cei care au achiziționat cartea părintelui Ioan Popoiu din dorința de a avea un nou instrument pentru aprofundarea textelor Sfintei Scripturi.