Conferință pe tema Marii Uniri la München și Nürnberg

Pr. prof. Nicolae Bordașiu a conferențiat la München, vineri seara, 6 iulie 2018, în biserica Sf. Willibrord, Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului”.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim Joantă, Arhiepiscop și Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală și de Nord și la invitația pr. prot. dr. Alexandru Nan, pr. prof. Nicolae Bordașiu a slujit și conferențiat la München și Nürnberg pe tema Marii Uniri.

Tema conferinței pr. prof. Nicolae Bordașiu a fost: „Marea Unire. Împlinirea unui vis al românilor de pretutindeni”. Pornind de la un eveniment petrecut cu 418 ani în urmă, în data de 6 iulie, când domnitorul Mihai Viteazul a proclamat unirea celor trei țări românești sub un singur sceptru, părintele Nicolae s-a referit la elementele care au ținut trează conștiința unității de limbă și de neam, între aceste elemente, credința ortodoxă fiind liantul principal. În expunerea sa, pr. Nicolae a amintit și de rolul jucat de unele școli din Arad și Oradea, care au cultivat sentimentele conștiinței naționale în rândul tinerilor.

Părintele Bordașiu s-a referit apoi la pregătirea Marii Adunări de la Alba Iulia, la care au participat peste 1200 de delegați de drept. Între aceștia s-au numărat și reprezentanții localității Săbolciu de pe Valea Crișului: tânărul învățător Gheorghe Bordașiu, mai târziu preot (tatăl pr. Nicolae), pr. Nicolae Malița și Gavril Iovan (tatăl marelui duhovnic Ioan Iovan de la Vladimirești și apoi Recea). Aceștia au cântat primul Amin, în cadrul Liturghiei festive care a precedat proclamarea Marii Adunări de pe 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia.

Conferința a fost precedată de săvârșirea tainei Sf. Maslu de către Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului alături de un sobor de 9 preoți și un diacon.

Duminică, 8 iulie 2018, părintele Nicolae a slujit Sf. Liturghie la Catedrala Mitropolitană de la Nürnberg, iar la sfârșitul slujbei le-a adresat credincioșilor prezenți un bogat cuvânt de învățătură despre Marea Unire din 1918.

De la același autor

Ultimele din categorie