Conferința „Rolul religiei în realizarea păcii sau cauza conflictelor în Balcani”, organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă Specializarea Asistență Socială
Marți, 20 mai, în Sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași, s-a desfășurat conferința cu participare internațională „Rolul religiei în realizarea păcii sau cauza conflictelor în Balcani. Aspecte ale asistenței sociale în perioadele de criză provocate de război”, un eveniment interdisciplinar orientat spre înțelegerea impactului profund pe care religia și asistența socială îl au în vremuri de criză.
Activitatea este organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, specializarea Asistență Socială, în colaborare cu Catedra UNESCO de Studii și Cercetare Interculturală și Facultatea de Pedagogie „Sf. Kliment Ohridski” a Universității „Sfinții Chiril și Metodiu” Skopje, Macedonia de Nord.
Evenimentul a avut ca invitați speciali pe Prof. univ. dr. Zoran Matevski - Director al Centrului de Studii și cercetare interculturală și Prof. univ. dr. Dushka Matevska - Facultatea de Pedagogie „Sf. Kliment Ohridski”, Universitatea „Sf. Chiril și Metodiu” Skopje, Macedonia de Nord și a fost moderat de doamna conf. univ. dr. Gabriela Carmen Lăzăreanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Specializarea Asistență Socială.
Deschiderea oficială a fost realizată de părintele lect. univ. dr. Cristian Barnea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă și a fost urmată de discursul însuflețit al doamnei prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica, decan al Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, Universitatea „Petre Andrei” din Iași.
Prof. univ. dr. Zoran Matevski a evidențiat rolul crucial al liderilor religioși în menținerea păcii sociale și necesitatea ca mesajele transmise de biserici să reflecte valori de toleranță, respect și deschidere către ceilalți. Studiul prezentat a subliniat faptul că doar prin dialog și recunoașterea tradițiilor religioase ale celuilalt se poate construi o societate civilizată și unită.
Prezentarea doamnei prof. univ. dr. Dushka Matevska a analizat aspectele sociologice ale escatologiei în pictura murală macedoneană de la sfârșitul secolului al XIX-lea, concentrându-se pe reprezentările Judecății de Apoi din bisericile din Nebregovo și Chiflik, unde scenele frescelor reflectă nu doar temeri religioase, ci și suferințele individuale și tensiunile sociale ale epocii.
Conferința a continuat cu sesiuni de comunicări științifice:
Religia, violența, terorismul și războiul – conf. univ. dr. Gabriela Carmen Lăzăreanu;
Dialogul intergenerațional și intervenția socială în criză. Rolul B.O.R. în sprijinirea refugiaților ucraineni – lect. univ. dr. Petronela (Polixenia) Nistor;
Sprijinul acordat de B.O.R. refugiaților ucraineni și românilor din Ucraina – lect. dr. pr. Ilarion Mâță;
Răni invizibile: Impactul emoțional negativ al războiului asupra copiilor refugiați și riscul inadaptării sociale – asist. univ. drd. Oana-Andreea Neagu;
Sprijinirea refugiaților ucraineni din România în procesul de integrare – lect. univ. asoc. dr. Maria Alexandrescu.
Dincolo de întâlnirea dintre reprezentații instituțiilor academice, conferința „Rolul religiei în realizarea păcii sau cauza conflictelor în Balcani. Aspecte ale asistenței sociale în perioadele de criză provocate de război” a fost o întâlnire a conștiințelor, o chemare la unitate, curaj moral și solidaritate, accentuând ideea că adevărata credință se manifestă prin iubirea față de semeni, sprijinul celor vulnerabili și angajamentul pentru pace într-o lume marcată de suferințele războiului. (Asist. univ. drd. Oana-Andreea Neagu)