Conferinţă româno-bulgară, organizată de Asociaţia „Vasiliada”, la Craiova
Asociaţia „Vasiliada”, ONG patronată de Arhiepiscopia Craiovei, a organizat joi, 17 octombrie, Conferinţa Transfrontalieră româno – bulgară, cu tema „Voluntariat pentru Coeziune Socială”. Eveniment a avut loc în sala de festivităţi a Centrului de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova şi s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Conferinţa a reunit reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai instituţiilor sociale şi educative, precum şi ai organizaţiilor nonguvernamentale din zona de frontieră româno – bulgară, într-un dialog despre valoarea şi importanţa voluntariatului, în dinamica socială a comunităţilor. Întâlnirea a creat astfel cadrul de expunere a schimbului de experienţă în domeniul voluntariatului social, cu scopul de a promova şi cultiva responsabilitatea şi implicarea socială.
„Voluntariatul este o acţiune samarineană”
În cuvântul său, IPS Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre necesitatea acţiunilor de voluntariat într-o societate care trebuie să urmărească binele comun şi care trebuie să-şi îndrepte atenţia spre persoanele aflate în suferinţă. „Voluntariatul este o activitate şi o instituţie care angajează pe oameni în activitatea socială, filantropică al unor alte instituţii şi, avansând această idee, al activităţii umane. A fi voluntar înseamnă a avea o dorinţă deliberată unui scop nobil, unui ideal. În primul rând, voluntariatul este o activitate conştientă, care analizează, pe de o parte, necesitatea implicării noastre în societate, iar pe de altă parte, nevoia societăţii de prezenţa noastră, în aşa fel încât a fi voluntar înseamnă a fi o persoană activă, o persoană lucrătoare, ceea ce noi numim în teologie, teologia practică, teopraxia, adică a crede în Dumnezeu şi a lucra potrivit principiilor Lui, învăţăturilor Lui de credinţă. Aşadar, activitatea voluntarului înseamnă în primul rând îndreptarea voinţei şi a puterii lucrătoare spre cel care are nevoie. Am pute-o numi o acţiune samarineană, după modelul Mântuitorului nostru Iisus Hristos care a venit ca să vindece pe cel căzut, pe cel aflat în suferinţă, bolnav, să îl îngrijească şi apoi să dea posibilitate comunităţii să ducă mai departe lucrarea sa. Suntem o casă comună, pentru că avem cu toţii aceeaşi fiinţă umană, evident distribuită în persoane, având astfel identitate proprie. Ca oameni, simţim nevoia de a comunica, de a lucra şi de a fi în folosul celorlalţi”, a precizat ÎPS Irineu. Totodată, Mitropolitul Olteniei a subliniat că faptele de filantropie pe care le facem vin în aceeaşi măsură înspre folosul oamenilor pe care îi ajutăm, cât şi al nostru. „O voinţă care serveşte numai intereselor personale se atrofiază, devine egoistă, narcisistă, se prevede numai pe sine şi niciodată nu se manifestă. Dacă dorim să avem un voluntariat puternic şi bine ancorat în viaţa socială, trebuie să pornim de la premiza că orice facem pentru altul este de folos în primul rând pentru noi”, a conchis IPS Irineu.
Proiecte pentru comunitate, în colaborare cu autorităţile publice locale
Prezenţi la eveniment, reprezentanţii Primăriei Municipiului Craiova au vorbit despre colaborarea dintre autorităţile publice locale şi Asociaţia „Vasiliada”, care s-a concretizat în proiecte importante pentru comunitate. „Una dintre direcţiile prioritare ale Primăriei Municipiului Craiova este aceea de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor oraşului, în special ale celor care provin din categorii vulnerabile, prin dezvoltarea unor programe şi servicii sociale. O comunitate responsabilă social este o comunitate în care se regăsesc în egală măsură instituţii publice locale, active în domeniul protecţiei sociale, organizaţii nonguvernamentale cu profil filantropic, companii private preocupate de nevoile sociale ale oamenilor şi iniţiative locale de voluntariat. Un parteneriat de succes este cel pe care l-am dezvoltat cu Asociaţia Vasiliada, una dintre cele mai reprezentative organizaţii sociale din Craiova. Împreună am realizat programul de îngrijire la domiciliu pentru vârstnicii din Craiova şi tot împreună am pus bazele singurului aşezământ pentru îngrijire a persoanelor fără adăpost, „Sfântul Vasile cel Mare”. De aceea, am fost bucuroşi să ne alăturăm proiectului „Voluntariat pentru Coeziune Socială”, care a reuşit să pună în contact direct instituţii sociale care au nevoie de sprijinul voluntarilor şi tinerilor interesaţi să facă fapte bune în mod voluntar”, a declarat Ioana Stoian, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Municipiului Craiova.
„Credinţa trebuie să fie lucrătoare în iubire”
Invitat la eveniment, pr. prof. Gheorghe Pîrva, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, a vorbit despre rolul deosebit pe care profesorii de Religie îl au în implicarea elevilor în activităţile de voluntariat. „Profesorii de Religie întotdeauna au răspuns invitaţiilor făcute de «Vasiliada», implicându-se în proiectele derulate în cadrul asociaţiei, în primul rând prin elevii pe care îi îndrumă. Activitatea de voluntariat întotdeauna s-a prezentat ca o continuitate a orei de religie. Dacă finalitatea orei de Religie este prezenţa în Biserică, prezenţa în Biserică ne-a învăţat că credinţa trebuie să fie lucrătoare în iubire”, a adăugat pr. Gheorghe Pîrva.
De asemenea, reprezentanţii Asociaţiei „Free Youth Centre” din Vidin, parteneri ai Asociaţiei „Vasiliada” în cadrul acestui proiect, şi-au manifestat bucuria de a colabora cu ONG-ul, amintind despre dorinţa lor de a veni în sprijinul oamenilor şi de a-i implica pe cei din jur în proiecte sociale. „Am vizitat multe şcoli mari din Craiova şi mi-am dat seama că avem multe probleme comune. Mereu mi-am dorit să pot colabora cu cei de aici. Sunt fericit că dorinţa mi s-a îndeplinit. Lucrăm împreună pe un subiect important, într-un domeniu de mare interes public”, a declarat Nikolay Tsolov, preşedintele Asociaţiei „Free Youth Centre”.
După cum a precizat pr. Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei „Vasiliada”, acest eveniment face parte din activităţile proiectului „Volunteering for social Cohesion”, implementat de Asociaţia Vasiliada în parteneriat cu Asociaţia Free Youth Centre din Vidin, Bulgaria. „Conferinţa creează cadrul de dialog şi de promovare a experienţelor bune din voluntariat. Voluntariatul este absolut necesar pentru comunitate”, a precizat părintele Adrian Stănulică, preşedintele Asociaţiei Vasiliada.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013.
(Sursa: mitropoliaolteniei.ro)