Conferința semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

11 Noiembrie 2022 12:16 Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Joi, 10 noiembrie 2022, a avut loc la Centrul Eparhial de la Roma, Conferința Semestrială de toamnă în Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prima în prezență fizică, după restricțiile cauzate de pandemie, la care au participat preoții și diaconii din protopopiatele din zona centrală a Italiei, dar și din insula Sardinia.

Întâlnirea a fost deschisă de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan care, în cuvântul adresat participanților, a acordat o atenție deosebită Cuviosului Paisie de la Neamț, evidențiind activitatea de traducere a scrierilor patristice și filocalice din limba greacă veche și slavonă în limba română, fiind și ctitorul spiritual al Filocaliei Românești timpurii. Preasfinția Sa a vorbit atât despre modelul de rugăciune isihast, cât și despre faptul că Hristos Domnul ascultă rugăciunea pornită din sinceritatea inimii, făcută cu smerenie.

PC Părinte Doctor Pompiliu Nacu, de la Parohia Ortodoxă Română „a Tuturor Sfinților” din Milano Nord – Monza, a susținut conferința cu titlul „Isihasmul românesc și Sfântul Paisie de la Neamț. Credință, istorie, tradiție și Spiritualitate”, în care a vorbit despre dinamica evoluției monahismului românesc, punând accent pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, ca unul dintre promotorii isihasmului românesc.

Preasfințitul Părinte Episcop Timotei, al Spaniei și Portugaliei, a fost invitatul special al întâlnirii. Preasfinția Sa a vorbit despre faptul că rugăciunea inimii este cea mai mare jertfă pe care omul o poate aduce lui Dumnezeu și despre îndatorirea creștinilor de a se ruga pentru lumea întreagă, care se află în multe dureri și încercări.

În cadrul întâlnirii, PS Părinte Atanasie de Bogdania și PC Părinte Consilier Florin Haniș, au prezentat participanților diferite proiecte inițiate de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, printre care: revista THEOLOGICA, ajunsă la al doilea număr, lansarea proiectului „Chipuri Misionare”, lansarea volumului „Slujire și pastorație ortodoxă românească în Peninsula Italică”,  noutățile de pe portalul creștin-ortodox THEOFANIA.ro, anunțând de asemenea evenimentele viitoare din Eparhie.

Departamentul de Comunicare și Imagine al EORI

 

Sursa: episcopia-italiei.it

Ultimele din categorie