Conferința „Spovedanie și educație”, la Timișoara
În cadrul programului de comunicări prepascale, organizate de Facultatea de Litere, Istorie și Teologie, împreună cu Arhiepiscopia Timișoarei şi Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Timişoara, a avut loc, marți, 12 aprilie a.c., în Sala festivă a Centrului eparhial din Timișoara, conferința „Spovedanie și educație”, susținută de părintele conf. dr. Vasile Vlad, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad.
La eveniment au participat părintele Zaharia Pereș, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei, părintele Nicolae Morar de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cadre didactice, studenți, dar și un număr mare de tineri și credincioși timișoreni.
Părintele Vasile Vlad a abordat tema „Spovedanie și educație” plecând de la etimologia cuvântului „educație”. În acest sens, părintele a explicat faptul că termenul de „educație” vine de la latinescul educatio, educationis și înseamnă „creștere”, iar verbul „educo, -are” înseamnă „a face să crească”. De asemenea, a arătat că, dacă aest verb este trecut la categoria a III-a, el ar avea următoarele înțelesuri: „a scoate, a face să iasă, a da la iveală, a naște, a înălța”. Cu alte cuvinte, educația are menirea să scoată, să dea la iveală ceea ce deja purtăm întru noi. În această ordine de idei, plecând de la cuvintele Sfântului Iustin Popovici referitoare la intrarea Maicii Domnului în Biserică, părintele profesor a subliniat faptul că, prunca Maria a fost dusă la templul din Ierusalim, pentru a primi nu numai educație, în accepțiunea simplă a cuvântului, ci și o sfântă educație, o creștere în harul lui Dumnezeu, adică o creștere în sfințenie.
Totodată, părintele profesor a subliniat faptul că, în actul spovedaniei, preotul „lucrează” preoția lui Hristos, cu alte cuvinte preotul readuce omul în cer, unind umanitatea cu divinul. „Când preotul spovedește, el nu face lucrul său, ci lucrul lui Hristos. De aceea, la spovedanie, preotul nu se mai găsește cu priceperea, cultura, cu psihologia și cu știința sa, ci acolo, preotul se află în situația de a da cuvântul lui Dumnezeu către cel ce se spovedește. Acolo, nu mai există un dialog psihologic, un dialog de la om la om, ci o realitate care îl depășește și pe preot, ca om, și pe cel ce se spovedește. Acolo, este, de fapt, o întâlnire cu Dumnezeu”, a subliniat părintele Vasile Vlad.
În încheierea conferinței, corul studenților teologi, condus de către părintele Laurian Popa, a susținut un recital coral de imnuri specifice perioadei Postului Mare.
Următoarea conferință prepascală va avea loc în data de 19 aprilie a.c., și va fi susținută de pr. conf. dr. Ioan Mihoc, de la Departamentul de Teologie didactică din Caransebeș, în Sala festivă a Mitropoliei Banatului.
Sursa: mitropolia-banatului.ro