Consfătuirea profesorilor de religie, la Iași

Educaţie

Consfătuirea profesorilor de religie, la Iași

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial Iași a găzduit, în ziua de 29 septembrie 2022, consfătuirea profesorilor de religie din județul Iași.

În deschiderea evenimentului, doamna inspector de religie, prof. dr. Denisia Elena Mănoiu, a subliniat importanța acestei întâlniri și i-a invitat să ia cuvântul pe domnul Vasile Timiș, inspector școlar general de religie, și pe părintele profesor George Jambore, inspector patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române. Părintele George Jambore a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și le-a recomandat profesorilor de religie să se adreseze copiilor cu dragoste, răbdare, smerenie, blândețe și sinceritate, în timp ce domnul Vasile Timiș a precizat faptul că profesorul de religie trebuie să abordeze didactic și spiritual activitățile/cunoștințele, astfel încât acestea să poată fi eficient contextualizate în viețile elevilor. La eveniment au participat și profesori de la celelalte culte, ai căror reprezentanți au subliniat importanța pregătirii în actul didactic, implicarea continuă în vederea întăririi orei de religie în școală.

În cadrul activității, Inspectoratul Școlar Județean Iași a acordat diplome de excelență pr. dr. Cristian-Alexandru Barnea, consilierul sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, în semn de recunoștință pentru implicarea în promovarea orei de religie în comunitate, în cadrul dialogului Biserică – Școală – Familie, pr. dr. Dragoș Bahrim, pentru activitatea desfășurată pe parcursul celor 23 de ani în calitate de director al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, precum și reprezentanților Cercului metodic nr. 7 pentru activitățile remarcabile desfășurate în anul școlar 2021-2022.

În continuare, importanța legăturii dintre Școală și Biserică, dintre catedră și amvon a fost abordată de către pr. Bogdan Racu, inspector pentru cateheză din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, care a subliniat necesitatea colaborării dintre preotul de parohie și profesorul de religie.

Doamna inspector Denisia Elena Mănoiu a prezentat aspecte ce țin de anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii, diagnoza procesului educațional pentru disciplina religie, retrospectivă pentru anul școlar 2021-2022, a adus în atenția profesorilor de religie cadrul normativ privind organizarea orei de religie pentru anul școlar 2022-2023, a subliniat o serie de priorități ale educației religioase în anul școlar 2022-2023, precum și recomandări ce vizează creșterea calității educației prin ora de religie.

Consfătuirea profesorilor de religie a stat anul acesta sub semnul rugăciunii și al bucuriei «împreună- întâlnirii» după o perioadă de restricții care au impus distanțare fizică și, evident, o oarecare înstrăinare sufletească. În acest  început de an școlar ne-am privit retrospectiv realizările profesionale, ne-am reliefat prioritățile pentru anul școlar 2022-2023, am primit recomandări și am tras concluzii care vizează creșterea calității educației prin intermediul orei de religie, a spus doamna inspector Denisia Elena Mănoiu.

În final, s-au adresat mulțumiri invitaților pentru participare, iar profesorii de religie au fost felicitați pentru activitatea didactică din anul școlar precedent, fiind asigurați de tot sprijinul necesar din partea Inspectoratului Școlar Județean Iași

Citește despre: