„Contribuții ale teologiei ortodoxe românești la teologia și mișcarea ecumenică”
Joi, 27 septembrie 2012, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, în Sala Profesori, a avut loc susţinerea în şedinţă publică a tezei de doctorat „Contribuții ale teologiei ortodoxe românești la teologia și mișcarea ecumenică”, susţinută de pr. Constantin Dragoș Ungureanu. La final, candidatul a primit titlul de doctor în Teologie, cu calificativul „Foarte bine“.
Joi, începând cu ora 10:00, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi a găzduit susţinerea în şedinţă publică, a tezei de doctorat „Contribuții ale teologiei ortodoxe românești la teologia și mișcarea ecumenică “,aparţinând părintelui Constantin Dragoș Ungureanu, redactor website, redactor arhivar, casier şi bibliotecar în cadrul studioului de la Iași al postului de radio Trinitas. Preşedintele comisiei de doctorat a fost pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, iar conducătorul ştiinţific a fost pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru, tot de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi. Referenţii tezei de doctorat au fost pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, prof. univ. dr. pr. Aurel Pavel, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „ Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Lucrarea de doctorat a părintelui Constantin Dragoș Ungureanu a fost structurată în trei mari părți, însumând 9 capitole. În prima parte a tezei a fost tratată identitatea ecumenică a teologiei ortodoxe, a doua parte a fost dedicată legăturii dintre teologia ortodoxă românească și mișcarea ecumenică, iar în partea a treia autorul a arătat impactul mișcării ecumenice asupra Ortodoxiei românești.
„În cadrul acestei cercetări doctorale am evidențiat faptul că teologia ortodoxă românească nu este una închisă în sine, autosuficientă, detașată sau indiferentă la ceea ce se întâmplă în mediul interreligios și intercreștin, nepăsătoare față de problemele și cerințele reale ale lumii contemporane, ci este una cu o identitate precisă și clară, deschisă dialogului și provocărilor societății prezente, participând activ la toate evenimentele cu implicare ecumenică, prezentând identitatea sa bazată pe revelația divină și înnoită prin tradiția eclesială, contribuind, în acest fel, la o mai mare adâncire a spiritualității și trăirii ortodoxe. Prin teologii săi de marcă- ierarhi, preoți și laici, Biserica Ortodoxă Română nu a stat și nu stă pasivă, ci a contribuit în mod decisiv la elaborarea și aprofundarea identității teologiei ecumenice bazată pe unica învățătură a lui Hristos. Pentru un teolog ortodox cu reală și sinceră vocație ecumenică, ancorat biblic și patristic în cercetarea științifică, atent la dinamica eclesială a misiunii Bisericii, receptiv la problematica teologică actuală, neinfluențat de anumite limitări confesionale, mișcarea ecumenică nu trebuie să fie o anexă în cadrul preocupărilor sale, ci trebuie să reprezinte o prioritate existențială și o viziune întregitoare asupra contextului în care teologia ecumenică s-a definit în cadrul istoriei umane și unde ecumenismul genuin a suferit modificări serioase în ceea ce privește înțelesul său și receptarea corectă, odată cu pătrunderea acestuia în reflecția sau analiza teologică și în conștiința tradiției dinamice”, a precizat pr. Ungureanu în prezentarea tezei de doctorat.
După susţinerea tezei de doctorat a candidatului, a urmat citirea referatelor membrilor comisiei, după care pr. Constantin Dragoș Ungureanu a primit titlul de doctor în Teologie, cu calificativul „Foarte bine“. Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească depus de noul doctor în Teologie, ceremonie care a avut loc în capela facultăţii.