„Corabia vieții noastre trebuie să-l poarte într-însa pe Hristos”
Era în vara anului 1999, când, prin osârdia preotului Nicolae Talpalaru, în localitatea Baratca din județul Neamț se punea piatra de temelie a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, de către Preasfințitul Părinte Ioachim Mareș, Episcop al Hușilor. Un an mai târziu, în 2000, avea să înceapă zidirea locașului de cult, iar în anul 2008 avea să fie numit primul paroh al filiei Baratca, în persoana preotului Andrei Savin. Duminică, 2 august 2015, micuța comunitate din Baratca și-a văzut împlinit visul cu ochii: îmbrăcată în alese straie de sărbătoare, biserica parohială „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost sfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.
15 ani. Atât a durat până când mica comunitate din Baratca, îndrumați inițial de preotul Nicolae Talpalaru, apoi de tânărul preot Andrei Savin, a reușit să ridice Biserica parohială cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, să o înfrumusețeze și să o doteze cu toate cele necesare. Ca o încununare eforturilor comunității din Baratca, locașul de cult a fost târnosit în această dimineață de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, prin stropire cu apă sfințită și prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir, sfânta masă din altar fiind târnosită, împodobită și pregătită pentru slujirea liturgică. În continuarea slujbei de sfințire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu pr. Valentin Tofan, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamț, a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea locașului de cult. Răspunsurile la ambele slujbe - cea de sfințire și cea a Sfintei Liturghii, au fost date de corul preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamț.
În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat de ce este esențială prezența lui Dumnezeu în viața noastră: „Dacă vom lua aminte la noi înșine, vom observa, că fără deosebire, chiar dacă în modalități diverse, viața noastră este ca o călătorie pe mare; de la țărmul nașterii la țărmul morții. Această distanță pe care o parcurgem din copilărie până la anii bătrâneții este un drum bătut de furtuni, de vânturi, de agitații, cu momente de cumpănă, dar și cu numeroase lucruri bune și frumoase. Marea însă încearcă adesea să lovească corabia vieții, uneori pe drept, alteori pe nedrept. Ce putem face noi oamenii pentru ca, în cele din urmă, corabia vieții să biruiască valurile și vânturile și să ajungem așa cum se cuvine la anii bătrâneții, privind în spate cu bucurie la tot ceea ce a fost și pregătindu-ne cu tihnă de liman, adică de Împărăția Cerurilor? Răspunsul e unul singur: în toți anii, corabia vieții noastre trebuie să-l poarte într-însa pe Hristos. Valuri și furtuni sunt și în viața credincioșilor, însă aceștia știu că, atunci când ești cu Dumnezeu, nimic nu-ți poate fi în cele din urmă împotrivă”.
Slujba de duminică a fost una importantă și pentru enoriașii Parohiei Nașterea Maicii Domnului din Bozieni, Protopopiatul Săveni, tânărul diacon Gheorghiță Anisiea fiind hirotonit preot pentru această comunitate.
La finalul slujbei arhierești, pr. protopop Valentin Tofan a dat citire hrisovului de sfințire, după care pr. paroh Andrei Savin a rostit un scurt cuvânt, în care a mulțumit ctitorilor și binefăcătorilor. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe pr. Andrei Savin iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bedernița și brâul roșu. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit enoriașilor din Baratca pentru implicarea și dragostea de care au dat dovadă, oferind distincții de vrednicie tuturor celor care au ajutat la ridicarea și pictarea locașului de cult.
Din anul 2008, biserica parohială din Baratca a fost pictată pe interior, a fost dotată cu centrală termică, asigurată cu feronerie nouă, cu pardoseală din marmură, mobilier și catapeteasmă . De asemenea, în anul 2015, în curtea bisericii s-a ridicat o frumoasă clopotniță pe suport metalic și s-a înlocuit gardul de scândură cu unul de fier. Toate cheltuielile pentru ridicarea și împodobirea locașului de cult s-au făcut din banii dăruiți de credincioși.