Crenguțe binecuvântate și mesaje de încurajare, dăruite medicilor și pacienților din Suceava și Rădăuți în Duminica Floriilor
Greu încercați în ultimele săptămâni în contextul pandemiei cu noul coronavirus, medicii și pacienții de la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava și de la Spitalul Municipal „Sfinții Doctori Cosma și Damian” din Rădăuţi au primit în Duminica Floriilor câte un mic dar din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
În contextul pandemiei actuale, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a dăruit de Florii medicilor și pacienților de la Spitalul Județean de Urgență Suceava și de la Spitalul Municipal Rădăuți câte o crenguță binecuvântată, însoțită de o cartolină cu un mesaj de mângâiere. Cum a pornit această inițiativă și care a fost gândul organizatorilor? Câte astfel de mici daruri au fost împărțite? Care a fost reacția pacienților și a personalului medical? La toate aceste întrebări ne-a răspuns Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
„Inițiativa a venit din dorința de a face și altceva: sigur, e nevoie de aparatură medicală, personalul resimte acut lipsa echipamentelor de protecție, ar fi bine să avem mai multe kituri de testare... Dar, dincolo de acesta, adică mai corect, împreună cu acestea, am simțit să facem ceva și mai de suflet, să zicem. Și cum se apropia sărbătoarea mare a Duminicii Intrării Domnului în Ierusalim, sau «Floriile», ne-am dus cu gândul la cei care sunt pe patul de spital și am dorit să le facem o mângâiere. Să le trimitem un mic semn al acestei zile. Și ce putea fi mai potrivit decât o crenguță care a fost binecuvântată prin rugăciunea specială rânduită pentru această zi? S-au pregătit astfel, printr-un grup de voluntari din Suceava și Rădăuți, ramurile și cartolinele pentru 1000 de persoane de la Spitalul din Suceava și 250 pentru spitalul din Rădăuți. În semn de prețuire, mesajul de pe cartoline nu a fost unul tipărit la imprimantă, ci a fost scris de mână. Iar la spital, acest dar a fost împărțit nu numai pacienților, ci și personalului medical și chiar militarilor”, ne-a declarat PS Părinte Damaschin Dorneanul.
„Am primit multe semnale că acțiunea noastră a fost una reușită, care a transmis un semn de speranță în mai bine. Oamenii, fie medici, asistente, personal auxiliar, fie pacienți, s-au bucurat că cineva se gândește la ei. Și credem că, astfel, s-au simțit mai aproape și de Dumnezeu”, a adăugat părintele episcop.
Amintim și faptul că, pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate și a medicilor, la inițiativa Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen și a Preasfințitului Părinte Damaschin, a fost lansată platforma web de donații și implicare „Alături la greu”. Platforma adună antreprenori, ONG-uri și orice ale persoane care doresc să se implice în criza generată de COVID-19. Grupul de inițiativă a pornit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, căreia i s-au alăturat Asociația Provita Bucovina și Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni.