De ce unii copii nu ajung să fie recunoscători pentru darurile primite

Necazul multor familii contemporane constă în aceea că se grăbesc să-i dea copilului tot ce pot, adeseori fără ca măcar să aștepte rugămințile lui, pe urmă se miră de ce copilul nu se bucură de cadouri, n-are grijă de ele și – principalul – nu simte recunoștință. Cât nu l-au distrat, câte nu i-au cumpărat – iar el își face și mai rău de cap!

Trebuie să observăm cu atenție și să vedem ce le place copiilor noștri, ce apreciază, ce cer. Necazul multor familii contemporane constă în aceea că se grăbesc să-i dea copilului tot ce pot, adeseori fără ca măcar să aștepte rugămințile lui, pe urmă se miră de ce copilul nu se bucură de cadouri, n-are grijă de ele și – principalul – nu simte recunoștință. Cât nu l-au distrat, câte nu i-au cumpărat – iar el își face și mai rău de cap!

Dacă îl vei hrăni, însă, cu mâncăruri oricât de gustoase pe omul căruia n-a apucat să i se facă foame, poate să i se facă chiar greață − și, bineînțeles, nu va putea fi vorba despre nici un fel de recunoștință: o să ieșiți și vinovați în cele din urmă.

(Tatiana L. Șișova, Când copilul nu ascultă, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2015, p. 84)

De la același autor

Ultimele din categorie