Cum arată cel mai mare complex social din Transilvania care se deschide în acest weekend
Un complex social impresionant ca mărime şi finisaje, în care vor fi găzduiţi, deopotrivă, copii sărmani şi persoane vârstnice, se deschide în acest weekend la Românaşi, în Sălaj. Valoarea estimată a investiţiei este de 12.000.000 de lei, bani ce provin – spune părintele Gheorghe Gherman, preotul paroh din Românaşi şi cel de la care a pornit, în anul 2000, totul – aproape exclusiv de la donaţiile făcute de credincioşi.
”La început au fost credincioşi răzleţi, din parohie, oameni care aveau încredere în preotul Gherman. Apoi ni s-au alăturat şi oameni cu stare. Un domn, care doreşte să-şi păstreze anonimatul, s-a oferit să ne ajute mai consistent (a donat 20 – 22 la sută din suma totală, adică aproximativ 2,5 milioane de lei – n.r.). Apoi ni s-au alăturat alţi doi domni, asociaţi ai aceleiaşi firme (de unde provine 28 – 30 la sută din sumă). Cam 5 – 6 la sută este contribuţia credincioşilor din parohie, 1 la sută este contribuţia Consiliului Local, prin Consiliul Judeţean, 10 – 15 la sută ne-a dat Secretariatul de Stat pentru Culte, iar diferenţa, de aproximativ 4 milioane de lei, este de la credincioşi din ţară şi din străinătate”, explică părintele Gherman.
Generozitatea necondiţionată a binefăcătorilor a fost răsplătită cu lucrul bine făcut. O vizită permisă presei acolo, înaintea deschiderii oficiale de sâmbătă, 23 mai, a dezvăluit un spaţiu imens – este cel mai mare complex de acest gen din regiune şi, cu siguranţă, printre cele mai mari din ţară – cu finisaje de calitate şi cu dotări care să le asigure viitorilor rezidenţi condiţii cum mulţi dintre noi nu avem acasă.
În cei peste 3.470 de metri pătraţi utili cât măsoară imobilul sunt zeci de camere, băi, spaţii anexe, sală de mese şi bucătărie profesională, sală de lectură, capelă… într-un cuvânt, cam tot ce trebuie pentru a nu le lipsi nimic copiilor şi vârstnicilor ce vor fi găzduiţi acolo.
În cadrul complexului vor funcţiona trei centre. Este vorba, în primul rând, despre un centru de zi pentru copii, cu o capacitate de 30 de locuri, care îşi propune să contribuie la reducerea abandonului şcolar prin sprijinirea copiilor proveniţi de familii sărace.
”Ne gândim în primul rând la copiii din clasele primare, pe care la ora 12.00, când termină cursurile, vor fi luaţi de la şcoală şi vor fi duşi la centru, unde vor primi masa de prânz, se vor odihni, după care vor avea program de învăţat. Seara vor lua cina, după care vor fi duşi acasă”,explică preotul Gabriel Gârdan, care este preşedintele Asociaţiei Filantropica Largiana, care va administra complexul.
Pe lângă copiii care vor pleca seara către casele lor, la complexul de la Românaşi îşi vor găsi căminul – de această dată permanent – alţi 30 de copii din medii defavorizate, care vor fi incluşi în centrul de tip rezidenţial pentru copii ce va funcţiona aici. În centru vor ajunge copiii repartizaţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului.
”Avem în vedere, şi pentru acest centru, copii de şcoală primară, cu vârste cuprinse cam între 6 şi 10 ani. În situaţii familiale speciale, vom face şi excepţii, însă ne dorim un grup omogen, care să se integreze uşor. Şcolarizarea va fi făcută la şcoala din Românaşi”, explică Gârdan.
Complexul va include şi un centru de tip rezidenţial pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 50 de locuri.
Microfermă pentru hrana rezidenţilor
Pentru a se asigura că rezidenţii vor avea parte de o hrană sănătoasă, părintele Gherman ne spune că, în cât mai scurtă vreme va fi înfiinţată în microfermă.
”Avem deja 150 de oi, iar până la toamnă intenţionăm să construim şi un saivan, în care să ţinem trei – patru vaci de lapte. O să creştem şi porci, ca să tăiem când avem nevoie, şi păsări. Avem deja grădină de legume şi am semănat porumb, ca să putem pune fasole. Am plantat, de asemenea, 200 de pomi. Vrem să se simtă (rezidenţii – n.r.) ca în gospodărie la dânşii acasă. Ar fi ca o psihoterapie pentru ei. Iar pentru copii, ne-am gândit că trebuie să ştie că trebuie să lucreze pentru a le fi mai bine în viaţă”, spune părintele Gherman. (Sursa: voceatransilvaniei.ro)