Cum să îmi ajut soțul dependent de calculator?
Jocurile pe calculator, mai ales când devin atracţia principală în viaţă, duc la o degradare mintală şi morală, asemănătoare celei provocate de narcotice. De aceea, priviţi pasiunea soţului dumneavoastră ca pe o boală care cu greu cedează la tratament. Toate se pot îndrepta prin rugăciune şi răbdare.
Soţul meu, care are 39 de ani, este pasionat de jocurile pe calculator, aceasta este singura sa mângâiere, tot timpul său liber îl petrece la jocuri, se raportează la joc ca la realitate. Este foarte irascibil, are accese de răutate, în relaţie cu mine a început să arate o anume bădărănie pe care nu şi-o permitea înainte. Avem doi copii mici şi eu depind total de el, deoarece nu lucrez şi nu am părinţi. El ştie asta şi se poartă cum găseşte de cuviinţă. Rabd toate, dar relaţiile noastre au ajuns la impas, nu divorţăm, dar practic nu vorbim, avem permanent scandaluri. La rândul meu, m-am purtat incorect cu el, iar copilul este mic, apoi a apărut al doilea, am obosit, am devenit irascibilă, toată atenţia o acord doar copiilor, mă supăr din motive nesemnificative. Spuneţi-mi, cum se rezolvă dependenţa soţului de calculator? Se poate, oare, îndrepta ceva în familie şi cum să recâştig respectul soţului faţă de mine?
Jocurile pe calculator, mai ales când devin atracţia principală în viaţă, duc la o degradare mintală şi morală, asemănătoare celei provocate de narcotice. De aceea, priviţi pasiunea soţului dumneavoastră ca pe o boală care cu greu cedează la tratament. Lipsurile din familie şi răceala emoţională din partea soţiei îl obligă pe soţ să caute uitarea realităţii în lumea virtuală a jocurilor pe calculator. Una dintre metodele de însănătoşire ar putea fi dragostea dumneavoastră.
Dacă se poate, schimbați-vă atitudinea fată de el; faceți-l să simtă căldura unui cămin drag, şi nu a unei lumi iluzorii în care intră ca şi cum îşi ascunde sufletul. Situaţia când familia locuieşte împreună, dar soţul şi soţia nu vorbesc unul cu altul se transformă în stres îndelungat. Omul se simte străin şi inutil în propria casă; în fond, el a devenit neglijat şi este ca un abandonat care îşi găseşte adăpost undeva într-o mansardă. În acelaşi mod şi soţul dumneavoastră s-a instalat la calculator...
Toate se pot îndrepta prin rugăciune şi răbdare.*
Pentru ca soţul să vă respecte, învăţaţi mai întâi să îl respectaţi dumneavoastră. Pentru ca soţul să vă iubească, oferiţi-i acea dragoste pe care aţi avut-o în cei mai buni ani ai vieţii dumneavoastră. Domnul să vă ajute!
(Arhimandritul Rafail Karelin, Învățături despre taina căsătoriei, traducere din limba rusă de Corina-Alexandra Toader, EditurA Sophia, București, 2013, pp. 245-246)
*Și desigur, cu tratament de la psiholog sau psihiatru și spovedanie.
Relația de căsătorie ‒ cel mai sigur loc de pe pământ
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro