Cum să îţi controlezi furia

Familie

Cum să îţi controlezi furia

Focul este unul dintre cele mai folositoare lucruri de pe pământ. Ne dăruieşte lumină, căldură, energie, prepară hrana. Însă nimic nu poate fi mai nimicitor decât un foc necontrolat.

În ultimul an, numai în Statele Unite, focurile au distrus peste 8,7 milioane de acri (adică 3,5 milioane de hectare). Adică mai mult decât trei state americane împreună.

Focul nu este rău în sine, însă devine mortal când devine necontrolat. Aşa este şi mânia, care devine mortală, distrugând totul în cale, însă atunci când e controlată nu este rea în sine.

Sfânta Scriptură arată că Mântuitorul Hristos se mânie. Ea e o emoţie ireproşabilă, dată de Dumnezeu, şi care se poate exprima prin râvnă (“Râvna Casei Tale mă mistuie”), ardoare, entuziasm, fermitate, înţelepciune chiar. Mânia e ca lumina intermitentă de la calea ferată: îţi arată că ceva e în neregulă, fie cu cei din jur, fie cu tine. Aşa că trebuie acţionat cumva.

Sfântul Apostol Pavel ne avertizează: “Mâniaţi-vă dar nu greşiţi, soarele să nu apună întru mânia voastră” (Efeseni 4, 26). Felul cum exprimi furia determină dacă acest gest devine păcătos sau nu. Scânteile mâniei trebuie să nu devină un incendiu devastator. Ce se întâmplă dacă există un conflict în care focul mâniei deja există?

Câţiva paşi pentru a controla mânia:

1.      Opreşte-te şi respiră adânc. Oxigenul te va ajuta să gândeşti clar.

2.      Ridică mâinile pentru a indica faptul că eşti gata să laşi de la tine.  

3.      Vorbeşte într-un ton al vocii scăzut şi încet. Urlatul nu va reuşi decât să aprindă şi mai mult spiritele.

4.      Explică: „Am nevoie să gândesc rezonabil”. Acest lucru îţi va da timp să te calmezi şi să acţionezi clar.

5.      Fă o plimbare, retrage-te într-un loc liniştit, ascultă muzică, roagă-te pentru a-ţi reveni.

6.      Stabileşte un timp pentru a relua conversaţia într-un mediu mai prietenos.

Când impasul şi înţelegerea între cei doi nu este posibilă:

1.      Fii de acord că aveţi opinii diferite asupra subiectului, dar refuză ca aceste diferenţe să cauzeze o problemă în relaţie.

2.      Aminteşte-ţi că dacă 2 oameni sunt de acord în orice, relaţia lor este în mare risc de a deveni stagnantă.

3.      Decide să porţi conversaţii stimulative unde opinii diferite sunt exprimate pentru a dezvolta cunoştinţe de ascultare, să înveţi de la alţii, să gândeşti prin opiniile tale şi să exprimi aceste opinii într-o manieră clară şi ne-ofensivă.

4.      Încearcă să respecţi, să valorizezi şi să accepţi pe ceilalţi, în înţelegerea celuilalt.

În realitate, furia este un răspuns secundar la unul dintre aceste 4 surse: durere, injustiţie, frică sau frustrare. Pentru a scăpa de furie, trebuie să te ocupi de aceste cauze. Dacă o faci, adu furia ta în faţa lui Dumnezeu şi roagă-L să te schimbe.

1.      Admite sentimentele tale: durerea, simţul nedreptăţii, fricii sau frustrării.

2.      Descoperă-i prin rugăciune lui Dumnezeu durerea ta.

3.      Nu te aştepta întotdeauna ca viaţa să meargă aşa cum spui tu.

4.      Ai încredere în Dumnezeu care te va ajuta să priveşti constructive orice dificultate.

Furia poate fi folositoare. Ea l-a ajutat pe Sfântul Pavel să se lupte cu bigotismul din Biserică. Furia l-a ajutat pe Mântuitorul Hristos să respingă duhul comercial din sinagogă şi ipocrizia masivă din rândul liderilor religioşi. Însă furia trebuie controlată.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Articol scris de June Hunt

Sursa: www.christianpost.com