Cum să ne comportăm în faţa bolii?

Cuvinte duhovnicești

Cum să ne comportăm în faţa bolii?

    • Cum să ne comportăm în faţa bolii?
      Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Încredinţează-te cu totul în Dumnezeu şi în voia Sa cu tine, pentru că cine se va încrede în Bunul Dumnezeu nu va pieri.

Noi trebuie să ne aşteptăm la necazuri şi boli atât timp cât trăim pe acest pământ. Dar ce trebuie să facem, cum să reacţionăm atunci când ne confruntăm cu boala?

Mitropolitul Grigorie de Sankt Petersburg ne oferă câteva sfaturi importante cu privire la boală în cartea sa intitulată „Cum să trăim o viaţă de sfinţenie”.

1. Primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când suntem bolnavi este să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru boala pe care ne-a dat-o ştiind că boala e menită să ne aducă mântuirea sufletului. Ne face mai umili şi conştienţi de faptul că suntem păcătoşi. În boală îl căutăm mai mult ca oricând pe Dumnezeu, Îi cerem ajutorul.

Boala este o importantă motivaţie pentru a-L căuta pe Dumnezeu şi pentru a medita la viaţa veşnică. În boală suntem constrânşi să părăsim păcatul. Suntem separaţi de cei apropiaţi ai noştri şi astfel avem mai mult timp pe care să-l petrecem cu Dumnezeu. Să-i mulţumim lui Dumnezeu că nu ne privează de Harul Său şi că foloseşte unul din cele mai puternice mijloace pentru a dobândi mântuirea. 

2. Pe de altă parte acesta este un moment în care poţi reflecta la viaţa ta de dinainte, la cât de păcătos ai fost, de ce ai evitat spovedania, de ce nu ai participat la Sfânta Liturghie şi la slujbele Bisericii şi de ce nu ai ţinut posturile de peste an. Aminteşte-ţi că nimeni nu este fără de păcat. După cum ne spune însuşi Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan în Întâia sa Epistolă Sobornicească: „Dacă zicem că păcat nu avem, ne amăgim pe noi înşine şi adevărul nu este întru noi.” (I Ioan 1, 8)

3. Gândeşte-te că aceasta boală ar fi ultima. Trebuie să fii conştient de realitatea morţii. Nu putem şti cu siguranţă când se apropie moartea. Adeseori moartea survine în urma unei boli. Spovedeşte-te şi împărtăşeşte-te, pregăteşte-ţi sufletul pentru viaţa veşnică.

4. Cercetează-ţi conştiinţa şi dacă ai greşit faţă de un semen al tău repară-ţi greşeala şi cere-i iertare.

5. Asigură-te că ai un doctor bun care îţi prescrie cel mai bun tratament pentru boala ta. Dumnezeu a lăsat medicamentele în folosul oamenilor bolnavi. Aminteşte-ţi că Dumnezeu este Cel care te vindecă.

6. Încearcă să foloseşti acest timp pentru folosul sufletului tău. Foloseşte acest timp pentru a te ruga, pentru a citi din cărţile sfinte şi din Sfânta Scriptură. Cere o icoană în camera ta şi însemnează-te mereu cu semnul sfintei cruci.

7. Mulţumeşte-I lui Dumnezeu pentru tot ce ai primit în această viaţă.

8. Fii răbdător şi nu cârti atunci când boala avansează. Roagă-te ca Dumnezeu să te întărească, să-ţi dea răbdare.

9. Dacă simţi că starea ta se agravează cere preotului să săvârşească Taina Sfântului Maslu. Dacă Dumnezeu nu îţi va dărui vindecare trupului cu siguranţă îţi va dărui vindecare sufletului.

10. Încredinţează-te cu totul în Dumnezeu şi în voia Sa cu tine, pentru că cine se va încrede în Bunul Dumnezeu nu va pieri.     

Traducere și adaptare:
Sursa:
Citește despre: