Cum să renunțăm la răzbunare, când cineva ne supără?
Nu vă uitați la cel ce v-a supărat, nici la insultă, căci aici veți găsi sprijin mai mare pentru supărare și răzbunare, ci scoateți-vă acestea din cap și îmbrăcați-vă în haina nimicniciei.
Supărarea vine din autoapreciere, din cauza căreia oamenii socotesc și simt că merită multe; de aceea, când cineva îndrăznește să nu le acorde cele cuvenite, se enervează și pun la cale răzbunarea. Bine faceți că nu îngăduiți aceste sentimente, dar nu este bine că le lăsați uneori să zăbovească mult timp în voi. În câteva zile vrăjmașul stârnește în voi furtuna răzbunării.
Străduiți-vă să faceți astfel încât, nicio clipă nelăsând să treacă, să vă apucați și să vă nimiciți autoaprecierea. Nu vă uitați la cel ce v-a supărat, nici la insultă, căci aici veți găsi sprijin mai mare pentru supărare și răzbunare, ci scoateți-vă acestea din cap și îmbrăcați-vă în haina nimicniciei. Apostolul spune că se înșală cel ce crede că este ceva (Galateni 6, 3)... Iată, tocmai acest ceva trebuie să-l nimiciți și să-l aruncați pe fereastră. Va veni și sentimentul nimicniciei, socotiți-vă vrednici de toată umilința și insulta și atunci supărarea și răzbunarea vor dispărea de la sine.
(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Sfaturi înțelepte, traducere de Cristea Florentina, Editura Cartea Orodoxă, p. 353)
Învață să învingi răul cu binele
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro