Cum se schimbă relația soților după nașterea copilului
După naşterea copilului, este foarte important ca soţul să nu trăiască o viaţă separată şi să considere că trebuie doar să câştige bani, fiind străin de problemele pe care le are familia pe plan afectiv. Este necesar să se reţină că în această perioadă, ca şi în general, de fapt, toate trebuie să fie lucrate în comun.
După naşterea unui copil, în relaţia dintre soţi se schimbă foarte multe lucruri. Care dintre probleme şi din ce cauză este cea mai importantă?
Cel mai mare pericol care paşte tânăra familie este răcirea relaţiilor, îndepărtarea unuia de celălalt. După naşterea copilului, este foarte important ca soţul să nu trăiască o viaţă separată şi să considere că trebuie doar să câştige bani, fiind străin de problemele pe care le are familia pe plan afectiv. Este necesar să se reţină că în această perioadă, ca şi în general, de fapt, toate trebuie să fie lucrate în comun. Dacă cel mic plânge noaptea, trebuie ca soţii să se trezească pe rând şi să-l legăne, iar dacă vrea să fie luat în braţe, să nu-l ţină doar mama, ci și tata, așa cum trebuie să procedeze şi cu baia, schimbatul ş.a. Acest lucru nu este important doar pentru copil, ci şi pentru soţi.
Important este ca soţii să nu se îndepărteze unul de celălalt și să nu apară un „zid”, în spatele căruia fiecare să trăiască după cum vrea. Dacă începi să faci astfel de lucruri, poţi ajunge la starea în care oamenii din casă sunt ca nişte străini ce discută doar probleme casnice. Tinerii trebuie să înţeleagă că astfel de relații după naşterea unui copil pot duce, din păcate, la grave probleme familiale, dacă nu sunt tratate cu discernământ.
(Pr. Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, Trad. din lb. rusă Eugeniu Rigoti, Editura Sophia, București, 2009, p. 179-180)