Curs etnografic de încondeiat ouă, în Italia
În săptămâna 7- 13 aprilie, la Parohia Sf. Muc. Minodora, Mitrodora, Nimfodora şi Sf. Ier. Nicolae, s-a desfăşurat Cursul etnografic de încondeiat ouă, la care au participat 40 de credincioşi ai parohiei, copii, tineri şi adulţi. Cursul a fost susţinut de tânăra bucovineancă Ionela Hloşciuc, studentă la Facultatea de Litere din Iaşi, care, cu măiestria dobândită de mic copil din sânul familiei, din moşi şi strămoşi, a transmis cu multă răbdare meşteşugul încondeierii ouălor.
Sărbătoarea Sfintelor Paşti este strâns legată de ouăle înroşite sau încondeiate. Tradiţia încondeierii ouălor face parte din bogata zestre culturală a poporului român. Deoarece în zilele noastre migăloasa activitate a încondeierii ouălor a fost înlocuită cu vopsirea lor, ne-am propus prin acest curs revalorificarea acestui minunat meşteşug popular.
În opinci şi straie populare din Bucovina, cu chişite (condei) şi vopsele aduse din satul natal, tânăra studentă ne-a transmis obiceiul cel străvechi din tradiţia românească şi ne-a dovedit că ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor şi credinţelor pascale. Oul roşu este purtătorul unor semnificaţii profunde legate de Învierea Domnului şi de reînnoirea naturii, credincioşii s-au ostenit să îl încondeieze, desenând cu ceară motive populare ancestrale, în mijlocul cărora crucea Mântuitorului a fost simbolul smereniei.
Arta încondeierii ouălor ne-a transmis bucurie, uimire, smerenie şi mai ales, linişte. Mulţumim Domnului pentru aceste „lecţii” de tradiţie românească, atât de necesare pentru dăinuirea sufletului românesc.
La sfârşitul cursului, participanţii au fost premiaţi cu diplome de participare din partea parohiei noastre, iar la sfârşitul Sfintei Liturghii din Duminica Floriilor a avut loc expoziţia ouălor încondeiate de participanţi.
Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca în această Săptămână a Pătimirilor să ne ajute să fim cu mai multă grijă pentru suflet, pentru a putea aduce iubirea si recunoştinţa noastră faţă de Cel care s-a răstignit pentru noi şi pentru a noastră mântuire, care a pătimit şi s-a îngropat, ca după aceea să Învie în a treia zi, propovăduită de Scripturi şi prăznuită de noi la Sfintele Paşti. (A consemnat preoteasa Mihaela Gârboan, sursa: episcopia-italiei.it)