Sfinții îngeri reflectă slava lui Dumnezeu și o vestesc oamenilor

Această zi de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a tuturor puterilor cerești netrupești are o semnificație deosebită. Ea a fost fixată de Biserică în ziua a opta din luna noiembrie deoarece luna noiembrie este a treia lună din calendarul bisericesc și a noua lună de la Buna Vestire a Nașterii Mântuitorului.

În aceasta a noua lună se prăznuiesc în mod deosebit cele nouă cete de îngeri. De asemenea, ziua a opta simbolizează veșnicia deoarece sfinții arhangheli și toate puterile cerești netrupești sunt binevestitoare și slujitoare ale lui Dumnezeu celui veșnic.

Psalmistul spune: „Cel ce faci pe îngerii tăi duhuri și pe slugile tale pară de foc”. Aceste puteri cerești netrupești sunt duhuri slujitoare al  Dumnezeului celui veșnic și se arată ca o pară de foc întrucât sunt plini de lumină. Toți îngerii sunt plini de lumină, toate puterile cerești netrupești sunt pline de lumină, dar această lumină vine din slava lui Dumnezeu. Este vorba despre Lumina necreată a harului Preasfintei Treimi care se revarsă în toată creația, iar cei dintâi primitori ai luminii dumnezeiești sunt sfinții îngeri care reflectă această slavă și o vestesc oamenilor. Ei în același timp împlinesc voia lui Dumnezeu.

În Vechiul Testament este menționată prezența Arhanghelului Mihail care este un înger păzitor al legii, pedepsitor al celor răi și ajutător al celor buni. Sfântul Arhanghel Mihail va suna trâmbița și va chema toate popoarele la judecata universală. Sfântul este înfățișat în iconografia ortodoxă purtând sabia dreptății în mână.

Sfântul Arhanghel Gavriil binevestește bucuria, binecuvântarea și bucuria pe care Dumnezeu o dăruieste oamenilor. El este înfățișat ca binevestitor al bucuriei, purtând în mână o flloare de crin alb care este semnul purității, al nevinovăției. Sfântul Arhanghel Gavriil este ocrotitor al familiei, al mamelor. Gavriil este îngerul care aduce bucurie credincioșilor atunci când ei implinesc voia lui Dumnezeu.

(Fragment din predica Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rostită în data de 8 noiembrie, în ziua sărbătorii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Graviil)

Sursa: basilica.ro

De la același autor

Ultimele din categorie