Cum poate fi biruit păcatul? Sfinţii ne arată un mijloc prin care putem ieşi învingători

Sfinţii şi cuvioşii, ca unii ce s-au luptat pe viaţă şi pe moarte cu diavolul şi cu ei înşişi, ne dau şi în această privinţă o metodă şi un mijloc minunat prin care putem ieşi biruitori.

Egoismul, care e rădăcina tuturor patimilor, ştie că lisus vrea să-l dezrădăcineze şi atunci caută să-L ucidă pe Pruncul lisus în faşă. Iată pentru ce trebuie să ne pregătim de suferinţă, chiar când ne spunem adevărul numai nouă înşine. Şi totuşi, în ciuda tuturor suferinţelor şi a miilor de morţi, noi trebuie să avem curajul să venim cu felinarul adevărului în inima noastră, căci altminteri nu ne vom putea izbăvi de caracatiţa ce ne suge viaţa prin grozavele ei tentacule.

Sfinţii şi cuvioşii, ca unii ce s-au luptat pe viaţă şi pe moarte cu diavolul şi cu ei înşişi, ne dau şi în această privinţă o metodă şi un mijloc minunat prin care putem ieşi biruitori: dă-te învins cu oamenii, nu le sta împotrivă şi răsplăteşte-le răul cu bine. Acesta este primul pas spre biruirea nevăzutului Goliat. Praştia noului David este praştia voinţei creştine, care, după ce a fost golită de tot ce e patimă şi păcat, primeşte piatra din capul unghiului şi o sloboade direct în tâmpla acestui uriaş al întunericului.

(Arhimandritul Paulin Lecca, Adevăr și Pace, Editura Bizantină, București, 2003, pp. 51-52)

De la același autor

Ultimele din categorie