Dar şi bucurie pentru Eparhia Romanului şi Bacăului

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Dar şi bucurie pentru Eparhia Romanului şi Bacăului

La un an de la instalarea în scaunul de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a participat la slujba de Te Deum oficiată în biserica de la Hârja de către părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ al eparhiei, alături de soborul preoţilor consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial. Ierarhul a sfinţit cu acest prilej Centrul Multifuncţional de Economie Socială „Sfântul Cuvios Teoctist“ din cadrul Complexului social-medical de la Hârja, unde vor lucra tineri cu dizabilităţi.

Serbarea unui an de la instalarea în scaunul de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului l-a găsit pe Înaltpreasfinţitul Ioachim alături de cei 100 de bătrâni care trăiesc în Complexul social-medical „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt“ de la Hârja. Acest mod de a sărbători al ierarhului a devenit o stare de fapt firească pentru cei care primesc îngrijire în acest aşezământ. Şi în alte momente reprezentative din viaţa sa, Înaltpreasfinţia Sa a fost alături de comunitatea de la Hârja. „Ne bucurăm întotdeauna de prezenţa sa. Este un părinte care ne înţelege întotdeauna nevoile“, a mărturisit Nicolae Gândulescu, unul dintre vârstnicii care trăiesc în aşezământul de la Hârja. De altfel, bucuria bătrânilor este cu atât mai mare cu cât mulţi dintre ei nu mai au pe nimeni în această lume, iar ierarhul de la Roman, ori de câte ori ajunge în mijlocul lor, îi binecuvântează, le oferă cadouri, vorbeşte cu ei şi le ascultă ofurile sau confesiunile înmănunchiate în anii lungi şi grei de viaţă. O terapie duhovnicească ce alină dorul după comunicare şi cuminecare prin cuvânt ziditor şi întăritor de suflet: „Îmi place mult când vine la noi şi ne vorbeşte. Nu am avut copii, iar la bătrâneţe, dacă nu ai copii, nu ai nimic“, a spus Zinca Tihoc, femeie a cărei vârstă trece „de nouăzeci şi ceva de ani“. Anul acesta, la un an de la instalarea sa oficială, în ziua de 4 ianuarie 2015, Înaltpreasfinţitul Ioachim a mai adăugat un punct de referinţă pe harta complexului ştefanian de la Hârja. A sfinţit un nou centru multifuncţional, în care vor lucra şase persoane cu dizabilităţi. „A trecut un an de când ne-am angajat la lucrare sfântă şi sinergică, pentru a adăuga cărămida noastră la edificiul spiritualităţii româneşti. Am ţinut ca în această zi importantă pentru viaţa mea personală şi pentru eparhie să vin aici, pe Valea Oituzului, unde acum o sută de ani au fost conflicte în Primul Război Mondial, iar noi, acum zece ani, am pus temelia unui aşezământ pentru bătrâni, un spaţiu dedicat lor, care are astăzi o strălucire aparte. Am venit să fim împreună cu dânşii, să le arătăm dragostea şi preţuirea noastră, să le arătăm că suntem împreună până când Dumnezeu îi va chema în Împărăţia Sa“, a remarcat Înaltpreasfinţitul Ioachim.

Atelier de croitorie, închinat Sfântului Cuvios Teoctist

În ceea ce priveşte Centrul Multifuncţional de Economie Socială, ridicat din donaţii şi sponsorizări, acesta va purta hramul „Sfântul Cuvios Teoctist“.  „Aici va funcţiona un aşezământ unde se vor lucra costume naţionale româneşti, pentru că vrem să ne structurăm mai bine identitatea noastră, promovând valorile tradiţionale româneşti în contextul globalizării şi mondializării. Am sfinţit un atelier de croitorie pe care l-am închinat Sfântului Cuvios Teoctist, amintindu-ne de reputatul Patriarh al Bisericii noastre, Teoctist Arăpaşu, pe care l-am cunoscut şi căruia i-am fost colaborator cândva“, a mai menţionat ierarhul, în cuvântul său. Tot aici va fi şi un atelier de lumânări decorative şi ornamentale. „Beneficiile materiale, conform legii economiei sociale, vor fi reinvestite în activităţile social-misionare şi cultural-educative ce vizează persoanele vârstnice instituţionalizate, bătrânii de la domiciliu, copiii fără posibilităţi financiare, dar şi pe cei cu potenţial intelectual ridicat din cadrul centrului de excelenţă şi, nu în ultimul rând, pe tinerii din centrele de voluntariat“, a precizat pr. Ilarion Mâţă, preşedintele Asociaţiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ - Hârja.

Citește despre: