Darul vieții, taină și adevăr
În data de 26 martie a.c., s-a desfășurat la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi activitatea intitulată Darul vieții – taină și adevăr, realizată în parteneriat cu Protopopiatul Dorohoi prin grija, părintelul protopop Ionuț-Ștefan Apetrei și susținută de diac. dr. Petru Cernat, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, la catedra de Teologie Morală.
Întâlnirea, încadrată în tematica Lunii pentru viață, s-a adresat elevilor de la clasele a XI-a și a XII-a de la cele două Profiluri – Teologie și Bilingv, s-a arătat a fi o adevărată și fascinantă călătorie de la începuturile vieții umane, respectiv stadiul de embrion, parcurgând momente ale dezvoltării biologice amprentate de prezența sufletului.
Embrionul uman este arhitect și educator al întregii ființe umane, este un CINE, deci o persoană deplină și vulnerabilă, teologia Bisericii în dialog cu medicina punând în lumină viața umană ca dar și taină, oferind manualul de utilizare pentru protejarea, afirmarea și trăirea asumată a vieții, a concluzionat părintele profesor dr. Petru Cernat.
În această perspectivă, Marșul pentru viață, care va avea loc în data de 30 martie a.c., de la orele 12.00 cu plecare din parcul Cholet. Orașul Dorohoi devine o mărturisire a valorii eterne a vieții umane iar participanții adevărați ambasadori și purtători de cuvânt ai persoanelor vulnerabile – printre care și embrionul uman. Marșul pentru viață reprezintă o necesară reorientare a busolei de la moarte la viață și spre valorile netrecătoare, a evidențiat pr. protopop Ionuț-Ștefan Apetrei.
„Activitatea de astăzi a avut un impact mare asupra noastră, a tinerilor. Cu siguranță am înțeles cu toții ce importanță are viața și aducerea pe lume a unui copilaș. Pruncul devine un suflet de când este zămislit, de aceea întreruperea de sarcină este considerată un păcat. Am avut onoarea de a cunoaște cu toții cum am fost aduși pe lume și de a ne da seama cât de norocoși suntem că trăim.” (Denis Bradu, XI A)
„Activitatea a avut un impact semnificativ asupra modului în care gândim, a fost una interesantă, iar părintele Petru Cernat a reușit să se facă înțeles prin felul său de a interacționa cu elevii de vârsta noastră. Asemenea activități ar trebui să se desfășoare frecvent, pentru că ne ajută să ne dezvoltăm.” (Maria Grigore, XII B)
„Consider că această activitate a fost una dintre cele mai importante pentru sufletul și gândirea noastră. Totodată, părintele Petru Cernat a fost profesionist la capitolul explicații pe înțelesul unor simpli elevi de liceu care se pregătesc pentru viață” (Matei-Ilie Butescu, XI B)
„Am fost impresionat de modul de abordare al problematicii. Nașterea unui prunc este o binecuvântare. Am înțeles din cele ce s-au vorbit astăzi că individul din pântecele mamei este o persoană vie, care necesită un timp mai lung de dezvoltare. Noi, ca popor, pentru a ne dezvolta avem nevoie de oameni. Am aflat lucruri noi care îmi vor fi de folos spre viitor.” (Mihai Holban, XII A)