Datorie, curaj și sacrificiu – activitate comemorativă la Pocreaca
În ziua de 25 mai, în casa de prăznuire a Parohiei Pocreaca s-a desfășurat activitatea culturală intitulată „Datorie, curaj și sacrificiu”, activitate care vizează cunoașterea eroilor patriei proveniți din satul Pocreaca.
Activitatea a fost coordonată de preotul Mihail Roșu – paroh al Parohiei Pocreaca și de doamna profesoara Anișoara Trincă-Buruiană, fiică a satului, autoarea a trei monografii despre satul Pocreaca. La această activitate culturală de tip cateheză au participat un număr de 35 enoriași ai parohiei. Activitatea a constat în prezentarea generală a eroilor din satul Pocreaca, modele de urmat pentru generațiile actuale. Un capitol din monografia „Pocreaca răzășească” este consacrat eroilor satului Pocreaca.
Astfel, în războiul de independență din anii 1877-1878, au luptat mulți tineri din familiile satului, ca Vasile Busuioc, Ion Chifan, Costea Cociorvă, Dumitru Năstase Cuza, Horhotă Niță Vasile, Vasile Dumitrache, Ioan Teslaru, Tudorache Pasat, Dumitru Zaharia, Dumitru Zamfir și Gheorghe Teliman. S-a remarcat în mod deosebit în războiul de independență tânărul Iustin Handoca, născut în anul 1853 în Pocreaca, care a fost rănit la 27 august 1877 în marea bătălie de la Grivița. Fiind rănit grav în această bătălie, a decedat ulterior la 8 septembrie 1877 în spitalul de la Turnu Măgurele, primind post-mortem medaliile „Virtutea Militară”, „Steaua României”, „Crucea Trecerii Dunării” și „Apărătorii Independenței”.
În campania din primul război mondial 1914-1918 s-au remarcat următorii eroi ai satului: soldatul Gheorghe Arcana, sergentul Vasile Busuioc, caporalul Ion Chifan, sergentul Vasile Cozma, sergentul Costache Ifitimoaie, soldatul Alexandru Lăpușneanu, sergentul Costache C. Ocneanu, caporalul Vasile Talașcă. Au primit decorația „Crucea Comemorativă cu Baretă” plutonier major Dumitru Năstase Cuza, sergentul Costache Trincă și sergentul Ioan Trincă.
În primul război mondial s-a remarcat învățătorul Mihai Enea, sublocotenent în rezervă, care a fost rănit în asaltul cotei 896 Cașin, în ziua de 8 noiembrie 1917. De remarcat faptul că fiul învățătorului, locotenentul Mihai M. Enea, a căzut eroic pe frontul de est, în august 1941, la Bugalic, în apropiere de Odesa.
În anul 1917, atunci când Parohia Pocreaca era păstorită de părintele Ioan Topală, au fost înhumați în cimitirul parohiei 310 ostași din Regimentul 43 Infanterie al Diviziei a II-a, ostași originari din județele Olt și Romanați, decedați de tifos exantematic.
Eroii satului Pocreaca din cel de-al doilea război mondial 1937-1945 care au fost prezentați în cadrul activității sunt sublocotenentul Haralamb Manea, Plutonierul major Dumitru Năstase Cuza, soldatul Constantin Tănase, soldatul Petru Lupașcu, soldatul Nicolae Asaftei, soldatul Vasile Ocneanu, soldatul Vasile Irimia, soldatul Constantin Ciolpan, sergentul Dumitru Nistor, soldatul Pavel Horhotă, soldatul Vasile Cumpănă, soldatul Ioan Trincă și soldatul Constantin Ocneanu.
La finalul activității, enoriașilor prezenți li s-a distribuit materiale cu numele eroilor satului Pocreaca din cele trei războaie menționate.
Această activitatea culturală s-a desfășurat în perioada de postimplementare a Proiectului nr. 0760PN00021512400029/20.11.2015 (PNDR 2014-2020, submăsura 7.6, AFIR) privind protejarea prin consolidarea și restaurarea obiectivului de patrimoniu cultural de interes local – Biserica „Duminica Tuturor Sfinților”, sat Pocreaca, comuna Schitu-Duca, județul Iași și introducerea ei în circuitul turistic.