„Ori de câte ori privim către cel mai sărac decât noi, către cel bolnav, ne întâlnim în suferință cu Domnul”, le-a transmis PS Nichifor Botoșăneanul ieșenilor din Bucium
În Duminica a 30-a după Rusalii, 24 noiembrie, credincioșii din Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Bucium – Iași s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Ierarhul a binecuvântat pictura în mozaic, realizată în pridvorul renovat al sfântului lăcaș, și a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
După întâmpinarea ierarhului și citirea rugăciunilor de dezlegare, clericii au săvârșit sfințirea pridvorului bisericii, recent renovat și împodobit cu pictură mozaic. După binecuvântarea lui cu untdelemn sfințit și aghiasmă, au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
După citirea Sfintei Evanghelii de la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, Preasfinția Sa a explicat pasajul rânduit de Biserică, afirmând că prin lucrarea și jertfa pe care o săvârșește zi de zi, creștinul împlinește, de fapt, lucrarea Domnului, întâlnindu-se cu El:
Evanghelia ne este și nouă pusă înainte pentru a înțelege că orice jertfă pe care o facem Domnul ne îmbogățește în Dumnezeu, iar această jertfă, această bogăție, Dumnezeu nu o cere pentru El. Ne arată că ori de câte ori învățăm să privim către cel mai sărac decât noi, către cel bolnav, către cel în lipsă, și să împărtășim din lucrarea noastră, de atâtea ori ne întâlnim în suferință cu Domnul, pentru că El însuși caută spre cel bolnav și spre cel lipsit. Este aproape de cel bolnav, de cel sărac, de cel în lipsă, și atunci când noi împărtășim suferința aceluia, și încercăm să-l odihnim, atunci ne întâlnim cu Domnul în lucrarea noastră. Să fim atenți la lucrul acesta pentru ca Domnul să ne descopere și nouă cum să-L cunoaștem mai adânc, cum să nu ne împovărăm cu griji inutile și deșarte, care ne abat de la rostul nostru al întâlnirii cu Dumnezeu, și mai ales, cum să ne bucurăm atunci când avem de împărtășit ceva cu ceilalți, pentru că se bucură nu doar săracul care primește, nu doar bolnavul care este mângâiat, ci mai ales cel care dă. Și dacă Domnul ne dă în această lume, să fim nu săracul care primește, nu bolnavul cel mângâiat, ci cel ce mângâie și cel ce dă, să ne bucurăm de această lucrare și să nu o ratăm, pentru că așa ne întâlnim cu Bunul Dumnezeu.
La finalul slujbei, părintele paroh Cristian Florin Cîrlescu, după ce a primit hirotesia întru iconom stavrofor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, având în vedere meritele sale din ultimii ani la parohie, a ținut un scurt cuvânt de recunoștință, și s-a rugat totodată pentru părintele Dumitru Carp, cel care a păstorit timp de 30 de ani comunitatea și care nu a putut fi prezent astăzi din cauza unor probleme de sănătate:
Aș vrea să aduc mulțumire lui Dumnezeu pentru toate cele care s-au săvârșit aici, în cei 30 de ani cât a fost părintele Dumitru Carp paroh. Știm că părintele ar fi vrut să fie astăzi aici, să-și vadă încununată munca, dar nu s-a putut. Până acum două-trei săptămâni venea și el la slujbe, se bucura și ne bucuram și noi de prezența lui, chiar dacă era puțină, dar simplul fapt că era printre noi, aici, ne bucura și mai mult. Acum, noi sperăm să se înzdrăvenească și să mai vină pe la noi. Dau slavă lui Dumnezeu că s-a dus la bun sfârșit această lucrare, cu pridvorul. Este una dintre lucrările pe care trebuie să le efectuăm aici, la biserică. O lucrare frumoasă, necesară, și aș vrea să-i mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, cel care mi-a acordat toată încrederea și m-a numit preot paroh aici, și vă mărturisesc sincer că am venit aici și datorită părintelui Dumitru Carp.
Tot cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul i-a dăruit fiului părintelui Dumitru Carp, din partea chiriarhului, Crucea Moldavă pentru clerici. De asemenea, Maria și Luminița Corozăl, mamă și fiică, au primit Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni, pentru sprijinul lor la realizarea pridvorului, iar familiile celor doi clerici, binefăcătorii și enoriașii parohiei au primit distincții de vrednicie.
După săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii, credincioșii au primit binecuvântarea ierarhului.