Declaraţie comună creştină şi islamică pentru soarta copiilor din Egipt
Deşi de religie islamică, preşedintele egiptean a participat la slujba creştină prilejuită de sărbătoarea Învierii Domnului, la catedrala Sfântul Marcu. Este prima vizită a unui lider musulman în cadrul unei comunităţi creştine din Egipt.
Situaţia creştinilor din Egipt care aparțin Patriarhiei Alexandriei şi a toată Africa, dar şi Bisericii Copte a intrat într-un proces de îmbunătăţire, după instaurarea regimului politic al generalului Abdel Fattah al-Sisi. Site-ul Bisericii Creştine Copte Egiptene a postat un comunicat de presă în care au fost descrise vizitele preşedintelui egiptean la catedrala coptă din Cairo. Deşi de religie islamică, preşedintele a participat la slujba creştină prilejuită de sărbătoarea Învierii Domnului, la catedrala Sfântul Marcu. Conform sursei amintite, este prima vizită a unui lider musulman în cadrul unei comunităţi creştine din Egipt.
În acest context pozitiv pentru comunitatea creştină, la Universitatea Islamică Al Azhar – cea mai importantă instituție teologică academică musulmană sunnită, a fost semnat un document prin care a fost subliniat angajamentul comun în combaterea formelor de violență și abuz împotriva copiilor. Declarația comună, elaborată sub auspiciile UNICEF, a fost semnată de către Patriarhul copt Tawadros al II-lea și Marele Imam, Sheikh Ahmed Al Tayyeb.
Indiferent de credinţa împărtăşită, copiii nu trebuie să fie victime ale războaielor confesionale – aceasta este precizarea principală a documentului. Fenomenul mutilării genitale în cazul fetelor, căsătoria timpurie, răpirile şi abuzul sexual sunt, de asemenea, condamnate de către cele două părţi. În plus, programul prevede implicarea activă a cel puțin 850 de lideri – imam, preoți, călugări, lucrători pastorali şi sociali – care vor participa la cursuri de pregătire şi la mai multe campanii de informare menite să sensibilizeze întreaga societate egipteană.