Deir el-Zour, un nou oraș sirian însângerat

Religia în lume

Deir el-Zour, un nou oraș sirian însângerat

    • Deir el-Zour, un nou oraș sirian însângerat
      Foto: Ștefan Cojocariu

      Foto: Ștefan Cojocariu

Conform ultimelor statistici, în nord-estul Siriei încă mai locuiesc aproximativ jumătate de milion de credincioși aparținând Bisericii Ortodoxe, Bisericii Siriene Iacobite și celei Apostolice Armene. Veștile ce vin din acea parte de lume sunt îngrijorătoare pentru soarta creștinilor. De curând, 300 de persoane, inclusiv copii și femei, au fost masacrate în piața publică a orașului.

Situația în care își desfășoară viața de zi cu zi creștinii din Siria este calea unui martiriu trecut sub tăcere de agențiile de presă occidentale. În zonele din Siria ocupate, mulți dintre creștini și-au abandonat casele, migrând în Liban sau Europa. Dar, nu toți au plecat. Conform ultimelor statistici, în nord-estul Siriei încă mai locuiesc aproximativ jumătate de milion de credincioși aparținând Bisericii Ortodoxe, Bisericii Siriene Iacobite și celei Apostolice Armene.

Veștile ce vin din acea parte de lume sunt îngrijorătoare pentru soarta creștinilor. Ultima mărturie aparține jurnalistului Stoyan Zaimov, care a relatat pentru Christian Post drama prin care a trecut, în plin ianuarie 2016, orașul Deir el-Zour. Conform informațiilor, 300 de persoane, inclusiv copii și femei, au fost masacrate în piața publică a orașului.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a confirmat masacrul, menționând faptul că este doar o mică parte care s-a aflat dincolo de bariera creată de forțele rebele jihadiste.

Războiul de aproape cinci ani din Siria a ucis aproape 250.000 de persoane, ONU avertizând că cel puțin 400.000 de oameni din satele siriene trăiesc sub asediu și au nevoie urgentă de ajutor.

Citește despre: