Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Episcopală din Huşi

Episcopia Huşilor

Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Episcopală din Huşi

    • Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Episcopală din Huşi
      Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Episcopală din Huşi

      Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Episcopală din Huşi

În după-amiaza zilei de vineri, 3 aprilie 2020, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Episcopală din Huşi.

În continuarea acestei slujbe, Preasfinția Sa a săvârşit slujba Privegherii de noapte, îndemnând pe fiecare să înmulţească rugăciunea, în contextul actualei pandemii, pentru ca Dumnezeu să-i ocrotească pe toţi cei afectaţi şi să vină în sprijinul celor care contribuie la însănătoşirea bolnavilor. În cuvântul de învăţătură, Părintele Episcop Ignatie a explicat de ce se citeşte Acatistul Bunei Vestiri în această perioadă şi care este mesajul său central: „Acatistul Bunei Vestiri rămâne paradigma oricărui acatist. A rămas neîntrecut prin profunzimea teologică, prin frumuseţea poetică şi prin transformarea oricărui adevăr de credinţă în rugăciune. Maica Domnului era considerată, de creştinii bizantini, protectoarea lor în orice vreme de ispită, de necaz şi de invazie a păgânilor. Conform tradiţiei, acest acatist a fost citit de creştinii din Constantinopol în data de 7 august 626 în urma unei biruinţe asupra perşilor. În semn de recunoştinţă au citit acest Acatist în picioare. În limba greacă, «acatist» înseamnă a sta în picioare, este un semn de maximă reverenţă. În tradiţia greacă, această slujbă se săvârşeşte în primele patru vineri din Postul Mare. Se citeşte eşalonat, câte patru stări din Acatist, iar în vinerea din săptămâna a cincea se citeşte integral”.

Potrivit site-ului Eparhiei Huşilor, slujba Privegherii de noapte se oficiază în această perioadă în fiecare vineri la catedrala din Huşi.

Citește despre: