Deschiderea anului universitar 2021-2022, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

29 Septembrie 2021 23:20 Cătălin Acasandrei Arhiepiscopia Iaşilor

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, au participat miercuri, 29 septembrie 2021, alături de profesorii lor, la deschiderea festivă a cursurilor.

Manifestările dedicate deschiderii noului an universitar au debutat în dimineața zilei de miercuri cu slujba Sfintei Liturghii, unde, în prezența studenților, IPS Părinte Mitropolit Teofan, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți profesori, în frunte cu decanul instituției de învățământ, părintele profesor Ion Vicovan. Răspunsurile liturgice au fost date de o parte dintre membrii Corului bărbătesc „Mitropolitul Iosif Naniescu“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, dirijat de părintele profesor Ionuț Gabriel Nastasă.

În cuvântul adresat tinerilor, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a evidențiat importanța echilibrul pe care trebuie să-l aibă între studiu și viața duhovnicească, îndemnându-i la responsabilitate și seriozitate pentru a se împărtăși pe deplin din învățătura Bisericii, transmisă de la catedră de către părinții profesori:

„Iubiți părinți profesori, iubiți studenți, să vă dăruiască Dumnezeu putere și în acest an, să vă implicați cu adevărat în lucrarea care vă stă înainte! În același timp, precum în toate lucrurile, măsura este izvorul înțelepciunii și al direcției celei adevărate, munca voastră să nu devină însă activism. Sau, cum spunea un mare teolog ortodox american, „blestemul muncii nenumărate”. Să îmbinați munca cu momente de odihnă, de tihnă, de lectură, de rugăciune, de pelerinaj, de ședere în munte, în pădure, pentru ca toate acestea, munca pe de o parte și tihna și odihna sufletească și trupească chiar, pe de altă parte, să constituie cele două aripi cu care să zburați frumos prin văzduhul facultății noastre, și să vă bucurați și voi, și cei dragi vouă, și părinții, și profesorii care vă povățuiesc și societatea noastră, care așteaptă atât de mult de la preoții ei. Să ne aibă Dumnezeu în grija Sa!”.

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași este una dintre puținele facultăți din cadrul UAIC care, din cauza măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului, își va desfășura cursurile în format hibrid, atât în format fizic, cât și online, cu respectarea reglementărilor aflate în vigoare.

Sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi

Facultatea de Teologie Ortodoxă din capitala Moldovei este cofondatoare a Universității din Iași și continuă istoria facultăților de Teologie din Iași (1860-1864), Cernăuți-Suceava (1875-1948) și Chișinău (1926-1941). Facultatea își asumă un rol fundamental în pregătirea teologică și formarea duhovnicească a viitorilor slujitori ai Sfintelor Altare, a personalului didactic pentru învățământul religios și teologic, a specialiștilor în lucrarea socială, arta eclezială și patrimoniul cultural, precum și a tuturor celor ce doresc să cunoască și să aprofundeze teologia ortodoxă.

Aflată sub patronajul spiritual al Sfinților Trei Ierarhi și sub egida academică a Părintelui Dumitru Stăniloae, Facultatea de Teologie Ortodoxă își propune să ofere un învățământ ancorat în fundamentele biblice, dezvoltat de autorii patristici, cultivat de iluștrii noștri predecesori și deschis spre dialogul religios, cultural și științific.

În baza numeroaselor acorduri de colaborare încheiate între Facultatea de Teologie Ortodoxă și centre universitare din Italia, Anglia, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Danemarca, Bulgaria, Austria, Olanda, Finlanda și Norvegia, studenții, masteranzii, doctoranzii și profesorii acesteia beneficiază de mobilități de studiu, practică și predare la facultăți de prestigiu din Europa. În România, facultatea are încheiate acorduri cu organizația World Vision, studenții având ocazia să facă parte din proiecte strategice ale acesteia.

De la același autor

Ultimele din categorie