Deschiderea ITO 2018: Mii de tineri ortodocși din toată lumea, la Sibiu

6 Septembrie 2018 19:06 Arhiepiscopia Sibiului

Peste trei mii de tineri sunt prezenți joi seară în Piața Mare din Sibiu, unde are loc deschiderea oficială a celei de a cincea ediții a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși, ITO 2018.

Parada steagurilor s-a desfășurat în prezența Patriarhului României, a Mitropolitului Laurențiu al Ardealului și a numeroși ierarhi, clerici, autorități locale și centrale.

Evenimentul este transmis LIVE pe Facebook. (Click aici)

În continuare, a avut loc o slujbă de Te Deum. Rugăciunea de mulțumire a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. 

Primul care s-a adresat tinerilor la deschiderea ITO 2018 a fost Mitropolitul Laurențiu. Înaltpreasfinția Sa a spus că organizarea celei de-a cincea ediții ITO la Sibiu este un prilej de mare cinste și împlinire sufletească și le-a urat tuturor invitaților Bun venit la Sibiuîn Capitala Ortodoxiei Transilvane”. (Click aici pentru cuvântul integral)

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat jertfa eroilor români pe care „s-a edificat România de astăzi, libertatea și demnitatea noastră națională”.

În continuare, a luat cuvântul Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Mesajul adresat tinerilor din toată lumea prezenți la Sibiu s-a intitulat „Credinţa în Dumnezeu şi dragostea de neam au susţinut lupta pentru unitate naţională”(Click aici pentru cuvântul integral)

Părintele Patriarh a remarcat că „este deosebit de semnificativ faptul că, în Biserica Ortodoxă Română, aceste adunări internaționale ale tinerilor creștini ortodocși se desfăşoară în comuniune de credință, de rugăciune şi cântare, de dialog și prietenie, la începutul noului An Bisericesc, care ne cheamă la sfințirea timpului vieţii pământeşti ca timp al mântuirii”.

Mesajul Patriarhului s-a axat pe cele trei valori care formează tema ITO 2018: Unitate. Credință. Neam:

Dragi tineri creştini ortodocşi din România şi din alte ţări, voi sunteţi apostoli sau misionari ai libertăţii şi ai unităţii etnice sau naţionale, dar şi ai comuniunii între etnii și ai cooperării între popoare, când cultivaţi iubirea generoasă în familie, în prietenie, în parohie, în eparhie, în societate şi în toate întrunirile ortodoxe naţionale şi internaționale, spre bucuria Ortodoxiei întregi şi comuniunea între popoarele lumii.

„Vă invităm pe toţi la Bucureşti, anul acesta, în 25 noiembrie, pentru a fi prezenţi la sfinţirea Catedralei Naţionale!”, le-a spus la final tinerilor Preafericirea Sa.

După Patriarhul Daniel, s-a adresat tinerilor Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte.

Victor Opaschi i-a felicitat pe organizatorii ITO 2018, după care le-a mulțumit tinerilor:

Aș dori să vă mulțumesc vouă, tuturor tinerilor participanți la aceste întâlniri, care cu energia, entuziasmul și bucuria voastră de a fi împreună marcați astfel în mod deopotrivă simbolic și foarte practic vocația comunitară a solidarității și a deschiderii către celălalt, pe care credința le înrădăcinează în inima omului.

Primarul Municipiului Sibiu, doamna Astrid Fodor, a spus că instituția pe care o conduce este onoartă să sprijine un eveniment de asemenea amploare.

Doamna primar a subliniat că Sibiul este un oraș care oferă cadrul și atmosfera potrivită pentru această întâlnire a tinerilor ortodocși.

Festivitatea continuă cu un spectacol artistic oferit de: grupul vocal „Anatoly” din Brașov, corul copiilor din Parohia Irești-Vrancea, corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, corul de copii „Concertino” din Gura Râului, tenorii Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic, Hanul cu Bragă, actori de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu și dansatori din cadrul Ansamblului Junii Sibiului.

Spectacolul conține dialoguri corale și piese de teatru.

În cele patru zile dedicate ITO 2018, peste trei mii de tineri se vor ruga, vor socializa, se vor forma spiritual, și în același timp se vor relaxa la Sibiu. Toate acestea se vor desfășura sub îndrumarea Bisericii și preoților.

Vezi și: (Foto) Deschiderea ITO 2018: Unitatea, Credinţa şi Neamul au făcut spectacol în Piaţa Mare

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie