Descoperire: 29 de omilii inedite ale lui Origen

Articole teologice

Descoperire: 29 de omilii inedite ale lui Origen

    • Descoperire: 29 de omilii inedite ale lui Origen
      Descoperire: 29 de omilii inedite ale lui Origen

      Descoperire: 29 de omilii inedite ale lui Origen

Cercetătorii patristici din întreaga lume au salutat cu entuziasm descoperirea a 29 de omilii ale lui Origen, vorbind chiar despre descoperirea secolului.

Un filolog italian de la Biblioteca din Munchen, Bavaria, a anunţat descoperirea, care a fost confirmată de Bayerische Staatbibliothek (Biblioteca de Stat din Bavaria).

În după-amiaza zilei de 5 aprilie, în Sfânta şi Marea Joi, o studentă care cerceta un codex bizantin din secolul al XI-lea, numit « Monacense 314» (în limba greacă), Marina Molin Pradel şi-a dat seama că anumite omilii despre psalmi sunt de fapt omiliile lui Origen, traduse de Rufin de-abia în secolul al 5-lea. Imediat după Paşti, şi-a extins studiul asupra acestor manuscrise şi a ajuns la concluzia că 29 de omilii ale marelui teolog alexandrin sunt conţinute în acest codex. În prima parte a secolului al III-lea, Origen a lucrat îndelung asupra psalmilor, care au avut o influenţă decisivă asupra exegezei bibilice a Bisericii greceşti şi latine.

După condamnarea sa de Sinodul ecumenic din 553, operele s-au pierdut şi unele dintre ele au supravieţuit în manuscrise ca excerpte patristice.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.osservatoreromano.va