Descoperire arheologică la Desa
Un valoros tezaur monetar a ieşit la iveală în urma săpăturilor reluate la începutul acestei luni, pe şantierul arheologic de la Desa, în judeţul Dolj.
Este vorba despre 75 de monede din aur de 24 k, datate la sfârşitul secolului al XIX-lea, foarte bine conservate. Monedele cântăresc aproape o jumătate de kilogram şi sunt evaluate la aproximativ 150.000 de euro. "Este o premieră pentru Oltenia. Este primul tezaur monetar de aur, integral, găsit aici. Până şi ulcica în care s-au aflat monedele şi dopul de lemn care a acoperit-o s-au păstrat", povesteşte arheologul Florin Ridiche, de la Muzeul Olteniei. Tot la Desa a ieşit la iveală şi o bogată colecţie de arme celtice, speranţa arheologilor fiind ca până la încheierea săpăturilor, spre sfârşitul lunii, să mai facă şi alte importante descoperiri. Anul acesta, specialiştii Muzeului Olteniei au mai efectuat săpături arheologice la Cioroiu Nou şi la Răcari, un alt şantier urmând să se deschidă, pe 29 august, la Fărcaş. Finanţarea tuturor lucrărilor se ridică la aproximativ 70.000 lei şi este asigurată de Consiliul Judeţean Dolj.
Biblioteca Judeţeană Gorj "Christian Tell" derulează în această perioadă proiectul "Poveştile oraşului". Activitatea se adresează persoanelor de vârsta a treia şi urmăreşte să păstreze memoria comunităţii din Târgu Jiu pe baza amintirilor spuse sau scrise ale cetăţenilor municipiului. În cadrul celei de-a treia etape a proiectului, biblioteca a făcut un apel public, prin care localnicii au fost invitaţi să participe la o sesiune de informare. Proiectul "Târgu Jiu - Poveştile Oraşului" a fost iniţiat de Biblioteca Judeţeană "Christian Tell" şi are ca scop creşterea capacităţii persoanelor vârstnice de a accesa şi crea resurse digitale în scopul conservării memoriei comunităţii prin îmbogăţirea istoriei recente. Proiectul va fi finalizat luna viitoare, când va avea loc lansarea oficială a blogului http://targujiupovestileorasului.blogspot.com şi CD-ului realizat în cadrul acestui proiect. CD-ul va fi distribuit instituţiilor şcolare din Târgu Jiu pentru a fi utilizat ca material didactic pentru studiul istoriei locale. Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova a organizat săptămâna trecută dezbaterea cu tema "Vicii, manipulare, anturaj". Cuprinsă în cadrul cursurilor de cultură generală, care se desfăşoară săptămânal în cadrul Secţiei "Adrian Păunescu", activitatea a reunit elevi de la mai multe licee şi colegii din Craiova. În cadrul întâlnirii, psihologul Mihail Jianu şi ofiţerul Cosmin Mirea, purtător de cuvânt la Gruparea de Jandarmi Mobilă "Fraţii Buzeşti" din Craiova, au discutat despre felul cum poate fi influenţat comportamentul tinerilor de anturaj sau vicii.
sursa: ziarullumina.ro