Desenele animate – nevinovate numai în aparență!
Imaginile desenelor animate care se mișcă cu repeziciune zăpăcesc mintea copilului, îl fac și pe el să fie sucit, să n-aibă astâmpăr, îi răpesc dorința de învățătură. Violenţa desenelor animate trece în realitate.
Desenele animate - nevinovate numai în aparență, au un caracter hipnotic, înrobesc sufletul copilului. Creează viciul privirii necontenite la televizor. Acum se uită la desene animate, iar după 12-14 ani la filme de „acțiune”, de război, la filme pornografice, „sexy”, de extremă violență și de groază. Între 5% şi 15 % din violenţa reală este cauzată de efectele pe termen scurt ale violenţei de pe micul ecran. Pe termen lung - de la 12 la 15 ani studiile indică o dublare a actelor de violenţă, ca urmare a maturizării unei generaţii în contact cu mediul violent al lumii TV. Alături de mesajul erotic, violenţa ocupă unul dintre primele locuri, ca pondere, pe canalele TV din întreaga lume. Deşi în ultimii 50 de ani fenomenul violenţei pe micul ecran a atras cele mai multe dezbateri publice, critici şi sancţiuni, televiziunea continuă să transmită din ce în ce mai multă violenţă, iar telespectatorii din toată lumea, mai ales tinerii, ca hipnotizaţi, caută cu aviditate aceste programe.
Faptul că violenţa din media constituie una dintre cele mai importante cauze ale violenţei în lumea reală este dovedit în peste 1000 de studii şi articole. Din majoritatea cercetărilor efectuate, rezultă că violenţa de la televizor are următoarele efecte: facilitează agresivitatea şi comportamentul antisocial. Dezvoltă insensibilitatea la violenţă sau la victimele violenţei. Intensifică percepţia telespectatorilor că trăiesc într-o lume periculoasă în care ei pot deveni victime.
(Virgiliu Gheorghe, Efectele televiziunii asupra minţii umane, Editura Evanghelismos, Bucureşti 2005, p. 310)
Cele mai bune jucării sunt cele naturale
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro