Despre copilul cu deficienţe, la Zilele ProVita
Se vorbeşte foarte mult în ultimul timp despre demnitatea umană. Ce se întâmplă când în societate se promovează foarte mult perfecţiunea fizică, mentală, organizaţională, familială? Demnitatea omului este afectată. Familia, în tot ansamblul ei, are de suferit. Copiii cu dizabilităţi nu sunt perfecţi în sensul promovat de societate, dar sunt perfecţi pentru familiile lor. Şi asta demonstrează cât de multe pierd părinţii care aleg avortul în locul naşterii unui copil cu probleme.
Fiecare viaţă are propriul scop, cu frumuseţile şi minunile ei. Fiecare copil, dorit sau nu, este un dar de la Dumnezeu, cu un potenţial şi un viitor inimaginabile. De aceea, fiecare copil trebuie să trăiască şi să-şi lase amprenta în lume. Copilul cu deficienţe este o greutate sau o bucurie a vieţii? La această întrebare şi-a propus să răspundă Departamentul ProVita al Sectorului de Misiune, Statistică, Misiune şi Prognoză Pastorală din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care urmăreşte consolidarea comunităţii creştine locale prin salvarea, protejarea şi cultivarea vieţii încă din primele secunde ale conceperii copilului. Pentru a-şi atinge scopul, Departamentul ProVita organizează, în perioada 8-10 noiembrie 2013, a treia ediţie a Zilelor ProVita, abordând această temă, a copilului cu deficienţe. Prin intermediul unor evenimente specifice, se vor prezenta aspecte sociale, juridice, filantropice şi religioase ce privesc copiii cu deficienţe, pentru că aceştia din urmă fac parte dintr-o categorie discriminată.
În anii anteriori, Zilele ProVita şi-au îndreptat atenţia către problema avortului, strâns legată, de altfel, de cazurile copiilor cu probleme, care au nevoie de respect şi protecţie în aceeaşi măsură ca şi ceilalţi copii. Se va organiza o serie de conferinţe, pe 8 şi 9 noiembrie, la Muzeul Unirii, în care se vor dezbate diferite aspecte tabu, care nu-şi au locul într-o societate creştină. Printre conferenţiari se vor număra părinţi care au sau au avut copii cu deficienţe şi care vor împărtăşi experienţa lor ca îngrijitori ai acestor copii. De asemenea, un avocat şi un reprezentant al Colegiului Tehnic „Ion Holban”, care are şi ofertă educaţională pentru copiii cu dizabilităţi, vor prezenta aspecte ce ţin de drepturile acestei categorii de persoane, fie ele juridice sau sociale.
În paralel, între 8 şi 10 noiembrie, se vor mai organiza câteva activităţi, desfăşurate la Palas Mall, în zona Atrium: o expoziţie de lucrări handmade, cu vânzare, realizate de copii cu dizabilităţi şi un fotoreportaj ce va avea ca scop o strângere de fonduri pentru patru cazuri de copii cu dizabilităţi ce fac parte din familii numeroase, care au nevoie de sprijin. Sâmbătă, 9 noiembrie, în intervalul orar 9-12 va fi organiată Ziua Porţilor Deschise la Colegiul Tehnic „Ion Holban” şi la Centrul de zi Stejarul.
Un alt eveniment important va avea loc duminică, la ora 18.30, la Biserica Sfântul Haralambie, când se va lansa cartea cu specific pro vita Fericiri născute şi nenăscute, o carte ce conţine mărturii despre avort, despre viaţă, despre alegeri, dedicată celor care îşi arată dragostea pentru Dumnezeu prin copiii lor. Acest volum reprezintă o colecţie de reportaje publicate pe site-ul Doxologia şi în Ziarul Lumina în perioada 2012-2013, fiind rezultatul activității Departamentului Pro Vita, ca o mărturie concretă și contemporană a mesajului pe care Mitropolia Moldovei și Bucovinei încearcă să îl răspândească. Gazda evenimentului va fi Părintele Hristostom Rădășanu.
Activităţile ce se vor desfăşura în această perioadă încearcă să scoată copilul cu deficienţe din sfera problemelor despre care oamenii evită să dicute, fiind un aspect natural al vieţii, ce nu trebuie evitat ci, dimpotrivă, integrat ca ceva firesc în participarea activă şi conştientă la cursul vieţii sociale.