Despre metafizică şi filosofie primă, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi
Sala T 24 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași a găzduit, în seara zilei de marţi, 23 mai, conferinţa lunară a Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință, cu tema „Metafizică, filosofie primă, teologie. Cum se arată ceea ce este”.
Întâlnirea l-a avut ca invitat pe conf. univ. dr. George Bondor, de la Departamentul de Filosofie al Facultăţii de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
În deschiderea prelegerii, părintele Daniel Isai a făcut referire la câteva aspecte legate de necesitatea dialogului dintre teologie și știință în spațiul academic și eclesial românesc, subliniind totodată faptul că aceste întâlniri se adresează întregului mediu academic al universităţii ieşene.
„Atât teologia, cât şi filosofia au nevoie de interacţiunea cu ştiinţele, dar şi acestea au nevoie de sensul pe care teologia şi filosofia îl pot descoperi. Tot ceea ce ţine de limbajul nostru este foarte adesea amestecat cu diverse aluviuni, care se depun peste experienţele vii; conceptele sunt adesea solidificate şi conţin o sumedenie de alte intruziuni, iar filosofia poate să îşi asume această sarcină critică, de a da la o parte aluviunile, de a redescoperi legătura dintre limbaj şi experienţele originare ale vieţii umane, dar şi de a pune problema sensului”, a spus George Bondor.
Finalul întâlnirii a luat forma unei convorbiri, invitatul răspunzând întrebărilor adresate de tânărul auditoriu.
Centrul de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie şi Ştiinţă reprezintă un demers pentru o receptare mai corectă a raportului dintre religie, filosofie şi ştiinţă în cadrul programelor şcolare din învăţământul liceal şi pentru diversificarea ofertei de pregătire continuă pentru profesori, studenţi, masteranzi şi doctoranzi.