Dezbaterea „Armonie şi mântuire prin biserică si mănăstire. Provocări şi împliniri“, la Parohia Filioara

Arhiepiscopia Iaşilor

Dezbaterea „Armonie şi mântuire prin biserică si mănăstire. Provocări şi împliniri“, la Parohia Filioara

Cu prilejul „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“, preotul paroh Dumitru Irina de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din satul Filioara, comuna Agapia, judeţul Neamţ, a iniţiat, în ajunul hramului - duminică, 28 iunie 2015, cu binecuvântarea părintelui protopop Ioan Dogaru, o dezbatere cu tema „Armonie şi mântuire prin biserică şi mănăstire. Provocări şi împliniri“. Întâlnirea a fost precedată de un moment de comuniune în rugăciune în cadrul slujbei Vecerniei, la care au fost invitaţi atât preoţii din comuna Agapia, preoţi din parohiile limitrofe, cât şi maicile stareţe de la Văratec şi Agapia. 

Dezbaterea organizată în Paraclisul „Sfântul Ioan de la Neamţ“ al parohiei din Filioara a avut drept scop atât întărirea armoniei şi a comuniunii dintre bisericile şi mănăstirile din comuna Agapia, precum şi întărirea încrederii şi ajutorului reciproc, având în vedere că mulţi dintre enoriaşii parohiilor Filioara, Agapia, Văratec, Săcăluşeşti, Valea Seacă lucrează în gospodăriile mănăstirilor din zonă. La eveniment a fost invitat şi primarul comunei Agapia, domnul Nastasă Nicolae, precum şi următorii preoţi: pr. prof. Chihaia Gheorghe de la Bălţăteşti, pr. Lavrentie de la Agapia, pr. Platon de la Blebea, pr. Andrei de la Lunca Moldovei, pr. Irina Marius de la Ghindăoani, pr. Irina Ioan de la Vânători, pr. Smău Vasile de la Agapia. Alături de monahiile de la mănăstirile Agapia şi Văratec, au mai participat profesori, studenţi teologi, reprezentanţii consiliilor parohiale, cântăreţi bisericeşti şi enoriaşi.

„Să privim la felul Sfinţilor Rafael şi Partenie de la Agapia şi Iosif de la Văratec, la dorul lor după cer şi la felul dragostei jertfelnice pentru rugăciune şi sfinţenie, care au atras ca un magnet mulţime de ucenici. Trebuie să existe între vieţuitorii din mănăstiri şi localnicii satelor din împrejurimi un respect şi un ajutor reciproc. Vorbirea de rău şi faptele josnice nu trebuie să existe. Satele din zona mănăstirilor trebuie să dezvolte meşteşugurile tradiţionale româneşti: cusăturile naţionale, sculptura, olăritul, împletiturile, pentru a fi frecventate cu drag de închinătorii şi turiştii care merg la mănăstiri. Credinţa celor din vetrele monahale să nu fie una laxă - căldicică, ci mărturisitoare şi plină de dragoste: «ca vazând faptele voastre cele bune să-L preaslăvească şi ei pe Dumne-zeu». Să luptăm să nu privim aproapele ca o pradă, să ne rugăm sincer cu enoriaşul pentru binele familiei lui şi al tuturor, să fim făcători de pace pentru a devenii fiii lui Dumnezeu, iar pe plan administrativ să promovăm meşteşugurile tradiţionale româneşti şi jocul popular românesc“, a spus în cadrul întâlnirii parohul din Filioara, pr. Irina Dumitru.

Părintele Smău Vasile de la parohia Agapia a prezentat în continuare modul ideal de convieţuire dintre preoţii şi mirenii din parohiile nemţene şi monahii şi stareţii din mănăstirile. Primarul comunei Agapia i-a asigurat pe toţi cei prezenţi că va ajuta cu tot ce îi stă în putinţă mănăstirile şi parohiile din comunitatea sa. De asemenea, reprezentantele mănăstirii Văratec au arătat necesitatea legăturii mănăstirii atât cu laicii turişti, cât şi cu închinătorii, pentru sprijinirea spirituală a tineretului şi a familiei. Părintele Lavrentie de la Mănăstirea Agapia a subliniat faptul că românii îşi manifestă credinţa după împrejurările lor de vieţuire. Cei care au rămas în ţară sunt diferiţi în manifestări şi în intensitatea credinţei faţă de cei plecaţi în străinătate. Pentru cei din urmă, Biserica este, pe lângă locul de primire a Sfintelor Taine, şi locul unde se întâlnesc cu conaţionalii lor şi spaţiul unde pot afla despre un loc de muncă.

Citește despre: