Doi ierarhi au slujit la hramul Parohiei Ortodoxe Române „Sfântul Ierarh Nicolae” din Torino

Duminică, 22 mai 2022, Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Nicolae” din Torino (III) și-a sărbătorit ocrotitorul, conform calendarului iulian neîndreptat, aniversând 10 ani de la înființare.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin, al Episcopiei Basarabiei de Sud, au slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, printre care și părintele Pavel Goreanu, primul preot paroh al acestei comunități, în prezent preot în Arhiepiscopia Bucureștilor.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Veniamin a făcut referire la evanghelia duminicii a cincea după Paști, în care Mântuitorul poartă o conversație cu o femeie samarineancă la fântâna lui Iacov: „Hristos nu ocolește niciun om, ci vine spre acesta, alegând calea cea mai potrivită, fără ocolișuri, de a se descoperi. Important este ca atunci când Dumnezeu ni se descoperă nouă, noi să colaborăm cu Dânsul, să arătăm recunoștință și mulțumire, asemenea femeii din evanghelia de astăzi. Astfel Hristos ne va da să gustăm din apa cea vie, care ne satură de dorința de a-L cunoaște. Cunoscând pe Domnul, devenim mărturisitori ai Lui, devenim apă vie pentru semenii noștri”.

Referitor la cinstirea hramului parohiei, Preasfinția Sa a subliniat că Sfântul Nicolae a fost alesul lui Dumnezeu de a păstori turma cea credincioasă. Dumnezeu iubește pe oamenii care arată râvnă spre El, spre plinirea cuvântului Său și a faptelor celor bune. Oamenii care se roagă constant lui Dumnezeu și sunt în legătură continuă cu El nu stau departe de casa Domnului, ci sunt plini de Duhul Sfânt, de apa cea vie care curge în sufletele lor, făcându-i bucuroși, binevoitori și iubitori de aproapele, trecând cu zâmbetul pe buze peste toate încercările vieții.

Preasfințitul Veniamin a adus gând de mulțumire și prețuire Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfințitului Părinte Episcop Atanasie de Bogdania, clericilor, credincioșilor și tuturor celor care s-au implicat și au ajutat în mod consistent și constant poporul ucrainean, încercat de război, refugiat în Republica Moldova.

Ca semn de prețuire pentru toată activitatea desfășurată pentru creștinii ortodocși moldoveni, bucovineni și ucraineni, vorbitori de limbă română, în cei 10 ani de la înființare, PS Veniamin și PS Atanasie de Bogdania au acordat Gramate episcopale din partea Episcopiei Basarabiei de Sud, respectiv a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, părintelui paroh Nicolae Telpiz și Consiliului Parohial.

Totodată, parohia a primit în dar, de la Preasfințitul Atanasie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, părticele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, spre bucurie și spor în lucrarea cea bună spre mântuire a celor încredințați spre păstorire.

La acest moment de bucurie au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților civile din România, care au apreciat și lăudat activitatea parohiei de la înființare și până astăzi.

La final, a avut loc slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire părinte Lucian Roșu, unul dintre ostenitorii și ctitorii acestei parohii.

Părintele paroh a mulțumit Preasfințiților pentru bucuria de a se fi aflat în mijlocul comunității la acest moment de bucurie, precum și tuturor participanților.

Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ierarh Nicolae” din Torino a fost înființată în anul 2012 de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, fiind numit ca preot paroh părintele Pavel Goreanu, fiu al pământului dintre Prut și Nistru. În anul 2018, părintele Pavel se transferă în România. În perioada 2018-2019, oficiul de preot paroh a fost îndeplinit de părintele Victor Gribinenco. În anul 2019, a fost numit ca paroh părintele Nicolae Telpiz.

Printre ostenitorii care au ajutat la înființarea parohiei se numără Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin, al Episcopiei Basarabiei de Sud, care la acea vreme era Consilier Administrativ în Arhiepiscopia Bucureștilor și vrednicul de pomenire părinte Lucian Roșu.

Parohia face parte din Misiunea Sfântul Ierarh Nicolae, care are ca scop pastorația creștinilor ortodocși vorbitori de limbă românească din Basarabia și Bucovina de Nord, aflați din binecuvântate pricini în Italia, prin organizarea în parohii a comunităților existente, sub jurisdicția canonică a Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Sursa: episcopia-italiei.it

Ultimele din categorie